Subota, 16 listopada, 2021

Ashton: Želimo jedinstvenu, stabilnu i prosperitetnu BiH u EU

Nemojte propustiti

Catherine Ashton, Foto: Avaz.ba
Catherine Ashton, Foto: Avaz.ba

Smatrala sam da je izuzetno važno da danas dođem u Bosnu i Hercegovinu da razgovaram sa institucionalonim liderima i pripadnicima građanskog društva i to licem u lice – kazala je visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton novinarima danas u Sarajevu.

To, dodala je, odražava činjenicu da integrisanje u EU nalaže i zahtijeva podršku cjelokupnog društva i mora da bude prioritet svih u BiH.

– Dozvolite mi da ponovim ono što već, nadam se znate, a to je da je EU u potpunosti opredijeljena za vas i vašu evropsku perspektivu. Mi želimo da vidimo jedinstvenu, stabilnu, prosperitetnu, multietničku BiH koja će zauzeti mjesto u EU koje joj s pravom pripada – kazala je Ashton.

Mi smo, istaknula je ona, odlučni u tome da stanemo uz građane ove zemlje i da im pomognemo da ostvare svoje težnje.

– Građani su sasvim jasno izrazili svoje ambicije i svoje bojazni. Ono što oni žele jeste prilika da se zaposle, ekonomija koja se razvija i napreduje, žele sistem socijalne zaštite koji funkcioniše, žele vladavinu prava i žele efikasan sistem pravosuđa – kazala je Ashton.

Po njenim riječima, ključ svih ovih ambicija leži u rukama lidera Bosne i Hercegovine.

– Da bi ispunili ova opravdana očekivanja lideri treba da odu dalje od etničkih podjela i da počnu da se bave interesima svih građana ove predivne zemlje – kazala je Ashton.

Dodala je kako je čvrsto uvjerena da lideri treba da se usmjere ka reformi ekonomije, sistema socijalne zaštite, jačanju vladavine prava i zaštiti ljudskih prava.

– Legitimne bojazni građana koje su nastale iz socijalnih i ekonomskih poteškoća jasno su se čule u prijestolnicama Evropske unije. Treba da se čuju i shvate i u BiH. Slažemo se da nasilje nije prihvatljivo, ali znamo da je potrebno hitno djelovanje. Jer upravo u ovom trenutku BiH veoma ozbiljno zaostaje na tom programu dok se njeni susjedi kreću naprijed. A tu je suštinski element volja njenih lidera – kazala je Ashton.

Iz toga razloga, navela one ona, pozivam političke lidere da slušaju, preuzmu odgovornost i djeluju i da to učine odmah.

– Garantujem vam da će EU podržati sve napore političkog rukovodstva koji će donijeti stvarne koristi građanima BiH. Vi znate da je proteklih godina EU uložila značajne napore u to da pomogne ovoj zemlji, a EU sada razmatra na koje načine može da učini još i više da vam pomogne – kazala je Ashton.

Najavila je da će u predstojećim danima i sedmicama održati veliki broj sastanaka i razgovora o BiH sa državama članicama EU.

– Međutim, želim jasno da kažem dvije stvari. Prije svega, ovdje nije riječ o tome da se spusti ljestvica nego da vam se pomogne da je preskočite. U tom kontekstu razmatramo šire angažovanje kako bismo vam pomogli da ova pitanja riješite – kazala je Ashton.

I drugo, dodala je, prevashodna i najveća odgovornost leži na političarima ove zemlje.

– I svaki put kada sam imala tu čast da posjetim vašu predivnu zemlju ja sam govorila isto, a to je da mi želimo da BiH uspije. Ali kao i svugdje u svijetu, uspjeh počinje kod kuće – kazala je Ashton.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropsdke komisije Catherine Ashton boravila je danas u Sarajevu gdje je održala niz sastanaka sa predstavnicima institucija BiH i civilnog društva.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vukanović: Ovdje nema ko da ratuje, sirotinji dosta rata

"On je najveći neprijatelj RS i srpskog naroda! On je izdajnik! Jeste li vidjeli gdje da se ide u...

Možda vas zanima i ovo