Subota, 27 studenoga, 2021

Asim Ferhatović Hase: Veliki fudbaler i čovjek

Nemojte propustiti

Asim Ferhatović Hase
Asim Ferhatović Hase

‘Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im. Bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu igrati samo u Sarajevu”, riječi su legendarnog Haseta.

Na današnji dan rodio se jedan od najvećih igrača koje je FK Sarajevo ikada imalo, Asim Ferhatović – “Hase”. Za njega se kaže da je kao niko prije njega, demonstrirao školsko igranje fudbala, igru doveo do gotovo savršene skladnosti poteza, unio nekoliko noviteta i dokazivao superiornost tehnike nad snagom.. Asim Ferhatović, majstor driblinga, lucidni graditelj, markantna figura, i napokon, najbolji strijelac jugoslovenskog prvenstva u sezoni 1963/64. Na nesreću bio je neopravdano izostavljen u reprezentaciji, pa nije uspio svoju fudbalsku virtuoznost demonstrirati u većem opsegu i na međunarodnoj sceni.

U onom dijelu grada, Kovači, gdje je rođen, gdje je načinio prve fudbalske korake, volio je odigrati mali fudbal sa vršnjacima i komšijama. Čovjek koji je prošao kroz jugoslovenski i evropski fudbal, uvijek je ostao čvrsto vezan uz rodni kraj. Popularni “Hase” nikada se nije mogao dugo odvojiti od svog rodnog grada, od komšija i prijatelja, pa mu je zbog toga i propao kratki angažman u Istanbul, jer Asim ni uprkos privlačnim novčanim ponudama nije izdržao izvan kluba i grada.

„Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im. Bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu igrati samo u Sarajevu“, izjavio je legendarni Hase nakon povratka iz Istanbula.

Hase nije znao za posebne pripreme, ni za karantine, ni psihologe. On je jednostavno volio fudbal i igrao prvenstveno srcem. U nekoliko navrata Asim je znao i povrijeđen igrati za svoj voljeni klub. Znao je da pobjegne iz bolnice samo da bi obukao dres Sarajeva. Na jednoj utakmici, na Koševu, Hase je izvodio takve majstorije driblajući protivničku odbranu da je radio-reporter Mirko Kamenjašević u trenutcima oduševljenja rekao: “Dragi slušaoci, dok Hasetu ne uzmu loptu, slušajte muziku iz našeg studija!” On je jednostavno s loptom mogao sve. I zato kao uspomena i istinita legenda može da bude jedan naslov u novinama kada se Asim Ferhatović opraštao od fudbalskih terena. Tada je preko cijele stranice napisao novinar koji se godinama divio Ferhatoviću: “JEDAN JE HASE”!

U timu sa Koševa nastupao je od 1948. do 1967. godine, a oprostio se nakon teške povrede u Rijeci. Za Bordo tim odigrao je 600 utakmica, od toga 422 prvenstvene. Ukupno je postigao oko 400 golova.. U prvenstvenoj sezoni 1963/64. bio je najbolji strijelac Prvenstva Jugoslavije sa 19 golova. U toj sezoni (1966./67.) Sarajevo osvaja prvu titulu prvaka. Asim Ferhatović preminuo je 25. januara 1987., u svom Sarajevu, a njemu u čast danas Olimpijski stadion Koševo nosi njegovo ime.

(SCsport)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo