Petak, 17 rujna, 2021

Asmir, Edis, Edib, Hasib i Nuhi u bijegu nakon presude za monstruozni zločin

Nemojte propustiti

Asmir I. (21), Edis D. (30), Edib M. (44), Hasib M. (46) i Nuhi B. (29) svi iz Novog Pazara pobjegli su iz Srbije dok je trajalo suđenje pred Apelacionim sudom u Kragujevcu tokom kojeg su im potvrđene ili povećane kazne od po pet godina zatvora zbog silovanja S.P. (28), djevojke sa smetnjama u razvoju.

Kako Blic nezvanično saznaje, njima je Viši sud u Novom Pazaru ukinuo pritvor nakon čega su sva petorica odlučila da pobjegnu, a granična policija je evidentirala da su Asmir i Edis prešli granicu i da su napustili Srbiju.

– Mi smo nalog policiji da ih sprovede na izdržavanje kazne uputili 7. decembra prošle godine, ali oni nisu mogli da ih lociraju. Zbog toga smo za dvojicom osuđenih 3. januara raspisali potjernice, a za preostalom trojicom 22. januara – kaže Edin Hodžić, sudija i portparol Osnovnog suda u Novom Pazaru.

On kaže da će, ukoliko osuđeni ne budu pronađeni za 90 dana, raspisati međunarodnu potjernicu i obratiti se Interpolu.

Podsjećamo da je Viši sud u Novom Pazaru svu petoricu osudio na po pet godina zatvora, na šta se Viši javni tužilac žalio Apelacionom sudu u Kragujevcu što je taj pravosudni organ djelimično usvojio.

– Prvostepene presude novopazarskog Višeg suda preinačene su tako što je zbog obljube nad nemoćnim licem Hasib M. osuđen na sedam, a Nuhi B. na šest godina zatvora. Za ostale okrivljene, Ediba M., Asmira I. i Edisa D., Apelacioni sud je potvrdio prvostepene presude od pet godina zatvora – rečeno je u Apelacionom sudu.

Rođaci silovane djevojke kratko su poručili da su djelimično zadovoljni presudom suda, ali i razočarani saznanjem da su silovatelji i dalje na slobodi.

– Sramota je za pravosudne organe Srbije što su dozvolili da svi pobjegnu i ne odsluže zasluženu kaznu – kratko je prokomentarisala rođaka silovane devojke.

Osuđeni muškarci su proglašeni krivim jer su 27. septembra 2016. godine S. P. silovali tokom rođendanske zabave koja se održavala u kući Hasiba M., a na koju su nesrećnu djevojku namamili, a potom je i napili.

– Ja nikada prije toga nisam popila ni kap alkohola i nije mi bilo dobro. Kako sam završila u sobi ne sjećam se, niti znam šta se sve dešavalo. Bilo je njih petorica oko mene, sjećam se da su me držali za vrat, svašta su mi radili – u suzama se prisjećala S.P. nekoliko dana nakon silovanja.

Nakon iživljavanja nad bespomoćnom djevojkom, jedan od osuđenih je pozvao taksi i vozaču platio da je odveze do naselja u kojem živi.

– Slučajno sam bila u blizini kada ju je taksista doveo. Kada sam je ugledala, umalo se nisam onesvijestila. Vrat joj je bio sav modar, nije mogla da stoji na nogama i nije prestajala da plače. Tek je ujutru rekla šta se desilo, sestri pokazala ostale modrice po tijelu i tada je riješila da ih prijavi policiji. Nije mi jasno kakvi su ljudi mogli da siluju djevojku sa smetnjama u razvoju koja jedva ima 40 kilograma – bila je šokirana jedna od komšinica.

S.P. živi sa sestrom i mlađim bratom, koji je također osoba sa smetnjama u razvoju, dok su joj roditelji preminuli.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlasti Republike Srpske najavljuju da će 2022. godine samostalno provesti izbore

Republička komisija RS može provoditi određene aktivnosti u izbornom procesu samo ako joj te ovlasti prenese Centralna izborna komisija...

Možda vas zanima i ovo