Petak, 24 rujna, 2021

Asocijacija “Aksiom”: Milorad Dodik ponovo uvrijedio Rome

Nemojte propustiti

Ovo nije prvi put da Milorad Dodik koristi uvrijedljiv govor usmjeren prema romskoj zajednici, kako bi izrazio svoje političko nezadovoljstvo.

Asocijacija mladih Roma „AKSIOM“, najoštrije osuđuje rasistički govor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika, korištenog na press konferenciji održanoj 01. avgusta 2021. godine, koja je bila direktno prenošena na kanalu Radio televizije Republike Srpske.

Dodik je između ostalog na press konferenciji rekao kako ne prihvata imenovanje novog Visokog predstavnika za BiH, Christiana Schmidta, te tvrdio da je sve ono što se dešava upereno protiv srpskog naroda.
Rekao je i da će „političko Sarajevo” podržati svakog Visokog predstavnika koji radi protiv RS-a, na način da je (ponovo) uvrijedio čitavu romsku zajednicu:

„Da je njihov osjećaj takav da će taj navodni Visoki predstavnik raditi protiv Republike Srpske. On će biti podržan pa taman da je, što narod kaže, crni Cigan.”

Ovo nije prvi put da Milorad Dodik koristi uvrijedljiv govor usmjeren prema romskoj zajednici, kako bi izrazio svoje političko nezadovoljstvo.

Podsjećamo, Milorad Dodik, tada predsjednik Republike Srpske, na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske, duboko je uvrijedio Rome rasističkom sintagmom „sa gospodom gospodski, sa Ciganima ciganski“, koristeći je za objašnjenje nepoštenog, nemoralnog i primitivnog ponašanja.

Nekoliko godina kasnije, kao član Predsjedništva BiH, Dodik ponovo javno vrijeđa Rome, a reakcija ponovo izostaje!
Sadržaj koji gotovo svakodnevno Milorad Dodik šalje u javnost ne priliči jednom političaru, posebno ne visokopozicioniranom političaru koji je u izvršnoj vlasti jedne suverene države.

Mi smo potpuno svjesni svih političkih frustracija Milorada Dodika koje su rezultat njegove pogrešne politike koja šteti svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine. Takvu politiku ne prihvatamo, a još manje prihvatamo takvu politiku koja je „obogaćena“ rasizmom.

Zbog toga, Asocijacija mladih Roma „AKSIOM“ prije svega, poziva člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika da uputi javno izvinjenje zbog vrijeđanja romske zajednice, a nadležne institucije, prije svega Instituciju Ombudsmena BiH da reaguju na rasističke ispade srpskog člana Predsjedništva.

Ukoliko i ovog puta izostane rekacija, to će Miloradu Dodiku i svakom drugom političaru, ili političarki otvoriti vrata da javno upućuje uvrede na račun Roma, ali i vjerskih, seksualnih, etničkih i svih drugih zajednica.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik: Žena funkcionera PDP-a danas je svojim đacima držala predavanje kako smo svi mi Bosanci

Gorica Dodik na Twitteru često komentira aktuelnu političku situaciju i napada one koji su "protiv" njenog oca. Kćerka Milorada Dodika,...

Možda vas zanima i ovo