Srijeda, 28 srpnja, 2021

Assad se priprema za podjelu zemlje

Nemojte propustiti

Nakon gubitka grada Palmire, Islamska država (ID) kontroliše više od 50 posto sirijske teritorije.

Četiri godine sirijska vojska predsjednika Bašara Al-Asada gubi borbu s teroristima, no polako gubi snagu i ne može više vratiti izgubljeni teritoriji. Zbog toga analitičari vjeruju kako je povlačenje iz Palmire, a prije nje i izrazito strateški važnog grada Idliba, nova strategija koju provodi sirijski predsjednik.

S obzirom na to da je Sirija velika zemlja i njegova vojska u ovim trenucima ne može braniti cijelu teritoriju zbog svakodnevnih velikih gubitaka u ljudstvu i naoružanju, režimska vojska utvrđuje svoje snage na oslobođenim teritorijima Alepa, Homsa, Damaska, sve do lučkog grada Latakije. Sirijski predsjednik Bašar Al-Asad svjestan je da više neće moći povratiti izgubljene teritorije uprkos vojnoj pomoći Irana i Hezbollaha te sada sve više razmišlja i priprema se za slučaj da dođe do podjele Sirije, što je sve izvjesnije.

S trenutnom situacijom na terenu imao bi kompaktnu cjelinu teritorije koja bi bila povezana s istokom Libana, pa bi mogao normalno funkcionisati. Najveći prilog toj teoriji jeste što sirijska vojska, dok gubi teritorije Palmire i Idliba, uz pomoć Hezbolaha u isto vrijeme oslobađa područje koji graniči s istokom Libana, u kojem je pretežno šiitsko stanovništvo.

Ono što se tvrdilo pune četiri godine, da Sirija može opstati kao država, ali bez sadašnjeg predsjednika Bašar Al-Asada, još je moguće. Naime, ako SAD i Zapad ispune  dugogodišnje obećanje da će naoružavati umjerenu sirijsku opoziciju i osposobiti je da postane vojna sila koja bi mogla ratovati i s Bašarom Al-Asadom i Islamskom državom, te ih poraziti, u tom slučaju Sirija će ostati država u cjelini. Jedno je sigurno – mnogo Sirijaca koji su do danas ostali neutralni jer se protive i režimu Bašara Al-Asada i stvaranju Islamske države, pridružili bi se umjerenoj opoziciji i željeli da Sirija ostane država kakva je i bila.

Postoji još jedna, ali potpuno klimava mogućnost – da Sirija ostane jedinstvena država.
Mogući scenario koji bi se mogao dogoditi jest da umjerena opozicija uspije postići dogovor s režimom Bašara Al-Asada o podjeli vlasti i da ujedine svoje snage u borbi protiv Islamske države i njenih boraca, te dobiju međunarodnu podršku i vazdušnu podršku koalicije predvođene SAD-om, prenosi Večernji.hr.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo