Subota, 24 rujna, 2022

Asteroid ove veličine mogao bi uništiti cijelu državu: Sutra će pored Zemlje projuriti najveći asteroid ove godine

Autor:Index.hr

Nemojte propustiti

Najveći asteroid koji će proći pored Zemlje ove godine najbliže će joj prići u nedjelju, ali naučnici su rekli da ne treba paničiti jer ne predstavlja pretnju po planetu.

Divovski svemirski kamen koji naučnici zovu 2001 F032 ima prečnik nekoliko stotina metara i Zemlji će prići na udaljenosti od oko 2 miliona kilometara, rekla je američka svemirska agencija NASA.

Udaljenost je više nego pet puta veća od udaljenosti od Zemlje do Meseca.

“Stabilan je, nije na riskantnoj putanji”, rekao je Detlef Košni, stručnjak za asteroide u Evropskoj svemirskoj agenciji, dodavši da će nebeski objekat moći da vide astronomi amateri s odgovarajućom opremom.

“Precizno znamo orbitalni put 2001 F032 oko Sunca otkad je otkriven prije 20 godina i od tada ga pratimo”, rekao je Pol Čodas, direktor Centra za proučavanje objekata bliskih Zemlji.

Ovaj asteroid, koji ima orbitu oko Sunca svakih 810 dana, proletiće pored Zemlje brzinom od oko 124.000 kilometara na sat.

Nakon bezopasne posjete u nedjelju 2001 F032 će nastaviti sa svojim samotnim putovanjem, nepribližavajući se Zemlji ponovo do 2052. godine, rekla je NASA.

Naučnici planiraju let kako bi izbliza istražili asteroid. “Ne znamo puno o njemu”, rekao je Košni.

Rekao je da bi pogled izbliza na 2001 F032 pomogao astronomima koji rade na projektima koji se bave skretanjem asteroida.

Asteroid veličine 2001 F032 mogao bi uništiti cijelu državu tamo gdje bi pao, rekao je Košni.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mladi neće za volan, Evropi fali 400.000 vozača

Prema studiji konsultantske firme Transport Intelidžens, procenjuje se da Evropi nedostaje 400.000 vozača kamiona da bi pokrili trenutne potrebe,...

Možda vas zanima i ovo