Srijeda, 12 svibnja, 2021

Astronomi se pripremaju: Zemlja sve bliže opasnoj meteorskoj kiši. 2032. planeta će proći direktno kroz oblak ostataka

Nemojte propustiti

Iako trenutno ne postoji mogućnost “meteorskog bombardovanja Zemlje”, astronomi žele znati da li bi ovo mogao postati problem u skorijoj budućnosti.

Početkom ovog mjeseca planeta Zemlja još će se više približiti jednoj od opasnijih lokacija – meteorskom pljusku Taurida.

Prema teoriji, to je oblak ostataka stijena, vjerovatno i velikih objekata, koji su ostali od masivnog raspadanja komete, koji se sumnjiči za neke od katastrofalnih događaja iz naše prošlosti. Podaci grupe Western Meteor Physics Group’s kažu da ćemo prići na blizinu od 30 miliona kolometara od centra, što je najbliži susret od 1975. godine.

Potencijalni rizik od ulaska u kišu meteora

Trenutno ne postoji mogućnost “meteorskog bombardovanja Zemlje”, ali astronomi žele znati da li bi ovo mogao postati problem, posebno u novembru 2032. kada će planeta proći direktno kroz oblak ostataka, preosi Radiosarajevo.ba.

Inače, Zemlja prolazi u blizini Taurida dvaput godišnje. To su događaji poznati kao Tauridske meteorske kiše od 5. juna do 18. jula, a onda i Sjeverni i Južni meteorski pljuskovi Taurida kasno u oktobru. Naučnici pretpostavljaju da ovaj oblak čine ostaci komete 2P/Encke, koji bi mogli biti krivci za jedan katastrofalnih događaj na Zemlji svakih 1000 godina.

Ogromna vatrena lopta Taurid na nebu iznad Tajlanda u novemru 2015. godine

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Prof. dr. Sebija Izetbegović: Zahvaljujem se svima koji su pružili bilo kakvu podršku u borbi za pravdu i istinu

Izetbegović je uputila bajramsku čestitku svim građanima, te se tom prilikom zahvalila svima koji su joj pružali podršku u...

Možda vas zanima i ovo