Petak, 15 listopada, 2021

Atlantida se nalazila u Maroku i potopio ju je cunami

Nemojte propustiti

dca8bde0a33731d576e83bc65310f23d

Arheolozi su dugo spekulirali o postojanju Atlantide i njenoj lokaciji. Krit. Malta. Sicilija. Santorini. Najnovija teorija ukazuje pak na Maroko. Platon je opisao Atlantidu kao napredan grad i civilizaciju i veoma moćnu vojnu i pomorsku silu. Prema spisima, drevni metropolis je potpuno potopljen u velikoj prirodnoj katastrofi, ali kompjuterski stručnjak Michael Hubner tvrdi da to nije bio slučaj.

On smatra da je Atlantidu pogodio cunami, koji se povukao, a ostaci grada ostali su neistraženi blizu obale kod Marakeša. Hubner je svoju teoriju formirao koristeći matematičke metode da odredi tačne GPS – koordinate drevnog grada.

Njemački stručnjak detaljno je proučio i prikupio sve detalje iz Platonovih dijaloga o metafizici i Kritiji, iz kojih je prikupio čak 51 detalj o Atlantidi.

Neki od detalja o misterioznom gradu su i da se nalazio blizu mora i da je imao veliku prstenastu strukturu oko centra. Također, bio je udaljen 5.000 kilometara od Atine, što znači da može da se nalazi bilo gdje u Evropi, Africi i Bliskom istoku.

Osim toga, Hubner ističe da se iz spisa može protumačiti da se Atlantida nije nalazila u Aziji ili Evropi i da je imala visoke planine u blizini, što onda čini Maroko s atlaskim planinama glavnim kandidatom. Navodi se i da se grad nalazio zapadno od Egipta.

Unoseći sve detalje i informacije koje je prikupio u računarski program, Hubner je zaključio da je najvjerovatnija lokacija ravnica u markonaskom regionu Sus Masa Dra, oko 160 kilometara južno od Marakeša.

Otišao je na koordinate koje je dobio. Otkrio je da tačna lokacija udaljena oko 10 kilometara od mora i da se u njenom centru nalazi uzvišenje slično onom koje je Platon opisao.

Crtež Atanasijusa Kirhera iz 17. vijeka prema kojem se Atlantida nalazila u Atlantskom okeanu između Sjeverne Amerike i Evrope.
Oko zadate lokacije otkrio je i kružna isušena riječna korita koja opasavaju uzvišenje u koncetričnim krugovima. Iako je Hubner preminuo 2013. godine i nije uspio da dokaže svoje tvrdnje, Marc Adams u svojoj knjizi Meet me in Atlantis naziva njegovu teoriju “najubjedljivijom dosad”.

– Mjerenja koja je Habner napravio odstupaju tek 10 posto u odnosu na Platonove brojeve – objašnjava Adams.

Osim toga, autor knjige ističe i da je najrealniji scenario da Atlantida nije potonula, već da je potopljena velikim talasom, prenosi Blic.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo