Utorak, 9 ožujka, 2021

Australci uz spektakularan vatromet ušli u 2013. godinu (FOTO)

Nemojte propustiti

Pojašnjenje zatvaranja Kantona Sarajevo: Ko radi, a kome je zabranjeno

Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a nakon cjelodnevnog zasjedanja, Vlada KS je na prijedlog Kriznog štaba...

Vlada FBiH: Formiran ad hoc tim za pregovore s proizvođačina vakcina

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu donijela Rješenje o formiranju ad hoc tima za...

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Novu 2013. godinu već su dočekali stanovnici na istoka Azije, Božićnih ostrva i Republike Kiribati, a potom i ostrva Četam u blizini Novog Zelanda.

varomet-australija

U 13.00 sati po srednjoevropskom vremenu Nova godina dočekana je na Maršalskim ostrvima i u istočnim djelovima Rusije, a sat kasnije na Novom Zelandu i Fidžiju, a zatim na ostrvima u južnom Pacifiku, te Australiji.

U Sidneju Nova godina dočekana je tradičionalnim sepktakularnim vatrometom uz zvuke i boje koje je izabrala Kajli Minog koja je i domaćin zabave vrijedne 6,6 miliona australijskih dolara.

Spektakularni doček Nove godine, nakon više decenija izolacije, biće održan u prijestonici Mjanmara, Jangonu, gdje će velikom vatrometu prisustvovati 50.000 ljudi.

Dolazak Nove godine biće pozdravljen vatrometom i iznad Temze u Londonu, na moskovskom Crvenom trgu i nad Kremljom, mnogim kineskim gradovima, kao i u centru Kuala Lumpura, Tajpeja, Stokholma, Amsterdama.

U Hongkongu će novogodišnji vatromet koštati 12,5 miliona hongkonških dolara, a policija očekuje da će se na trgu Viktorija okupiti najmanje sto hiljada ljudi.

Tradicionalno najveća proslava u NJujorku organizuje se na Tajms skveru gdje će se brojnim američkim zvijezdama pridružiti južnokorejska internet i pop senzacija Psaj.

Iznad Kopakabane u Rio de Ženeiru biće 16-minutni vatromet, dok se u Berlinu priprema raskošan vatromet iznad Brandenburške kapije i žurka uz svirku Pet šop bojsa, Boni Tajlera i Blu.

Dubai planira raskošnu svečanost u Burdž Kalifi, najvišoj zgradi-kuli na svijetu oko koje će biti organizovan bogat vatromet uz muziku Praške filharmonije.

Međutim stanovništvo Nove Kaledonije priprema se za dolazak ciklona “Freda”, koji se danas nalazi oko 450 kilometara sjeverozapadno od ostrva Velika zemlja i praćen je obilnom kišom i udarima vjetra koji dostižu brzinu od 175 kilometara na čas do 240 kilometara na čas.

Japanci će uglavnom porodično proslaviti ovih nekoliko dana odlaskom u hramove i u kućnom ambijentu ispred malih ekrana.

Na Filipinima, gdje uobičajeno ima veliki broj povrijeđenih zbog petardi i pirotehničkih sredstava, proslava će biti podređena sjećanju na tafun “Bofa” koji je početkom decembra prouzrokovao više od 1.000 žrtava na ostrvu Mindanao.

vatromet-australija2

U Istočnom Timoru prelazak stare u novu godinu ima poseban ukus, obilježen krvavom tranzicijom ka demokratiji: deset godina nakon sticanja nezavisnosti međunarodne snage UN zvanično su se danas povukle iz ove države u Pacifiku.

UN je danas završila mirovnu misiju u Istočnom Timoru koja je sa prekidima trajala 12 godina.

Time će 2013. godinom biti otvoreno potpuno novo poglavlje u istoriji te azijske zemlje, koja je 20. maja proslavila deceniju od sticanja nezavisnosti.

(Avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ivana Marić se napokon oglasila: Žao mi je što su neki ljudi moju izjavu pogrešno shvatili

Nakon što se pojavila informacija da je politička analitičarka Ivana Marić kandidatkinja Naše stranke za dogradonačelnicu Sarajeva, na društvenim...

Možda vas zanima i ovo