Srijeda, 8 prosinca, 2021

Austrijanci ulažu 2,5 miliona eura u rudnik boksita u Bosanskoj Krupi

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Delegacija poslovnih ljudi iz Austrije danas je boravila u Bosanskoj Krupi radi finalizacije prethodnih dogovora s Vladom Unsko-sanske županije o dobivanju koncesije na predistražne i istražne radnje na ležištima boksita na području te općine u predjelu planine Grmeč.

Već nekoliko puta je razgovarano o ovoj temi, a prije otprilike mjesec dana Vlada USK-a formirala je radnu grupu za pomoć u realizaciji namjera austrijskih investitora.

U radnoj grupi su predstavnici federalnih, županijskih i općinskih struktura te stručnjaci iz oblasti rudarstva s područja ove županije.

Austrijanci su spremni da već u ovoj godini u istraživanja ulože oko 2,5 miliona eura i to na područja koja nisu do sada istražena, a ukoliko se pokaže da su zalihe rude boksita onakve kakve su projicirane prije dvadesetak godina spremni su za daljnja ulaganja u eksploataciju, čak i do milijun tona rude boksita na godišnjem nivou.

Investitori iz Austrije dolaze iz različitih branši, od vlasnika tvornica za preradu aluminija, preko suvlasnika austrijskih željeznica, pa do građevinskih poduzetnika i poduzeća za istražne i ekploatacijske radove u rudarstvu.

Žele ulagati u rudnik boksita u Bosanskoj Krupi, kako je rečeno, prije svega zbog proizvodnje aluminija, a ne zbog preprodaje rude, što je u dosadašnjim pokušajima privatizacije bio glavni cilj stranih investitora, koji su se vrlo kratko zadržavali u Bosanskoj Krupi.

Predstavnici Vlade USK-a i Općine Bosanska Krupa poučeni dosadašnjim iskustvima iskazali su zadovoljstvo onim što su čuli i izrazili nadu da je konačno došao pravi investitor, koji će oživjeti rudarska okna na području Bosanske Krupe i koji će zaposliti veći broj radnika, od kojeg će korist imati i ppćina i županija.

– Partneri su za sada pokazali ozbiljnost u poslu, već su registrirali firmu, koja se zove „Albos”. Nadamo se da će ovo biti jedan pozitivni pomak u gospodarstvu, kako u USK-u, tako i u Bosanskoj Krupi – istakao je v.d. ministar gospodarstva USK-a Amir Džajić.

Uskoro bi trebali biti obznanjeni konkretni planovi te dinamika pripremnih i istražnih radnji na području bosanskokrupske općine.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo