Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Austrijski eurozastupnik Lukas Mandl: Balkan treba prije Ukrajine primiti u EU

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Lukas Mandl je zamjenik predsjednika Odbora za odbrambenu politiku u Evropskom parlamentu.

Zastupnik Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu Lukas Mandl ocijenio je da su razumljiva razmišljanja o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji, ali ističe da prije nego što dođe do toga, u članstvo trebaju biti primljene sve države Zapadnog Balkana, prenosi agencija Tanjug.

„Razumljivo je da predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u trenutnoj situaciji razmišlja i govori o članstvu Ukrajine u EU. Međutim, prije nego što do toga dođe, svih šest država Zapadnog Balkana trebalo bi biti konačno primljeno. Radi se o mnogo manjoj regiji koja je daleko naprednija u EU-zrelosti“, istakao je Mandl u saopćenju.

U vezi s ukrajinskom krizom, on je rekao da onaj ko započne rat ne smije u tome biti uspješan, te kako je zadatak aktuelne političke generacije da se tome suprostavi kako bi bio moguć život budućih generacija bez ratova.

Mandl je zamjenik predsjednika Odbora za odbrambenu politiku u Evropskom parlamentu.

„Evropa zaslužuje jedinstvo. Ukrajina zaslužuje solidarnost i rusko rukovodstvo sankcije sa punim dejstvom. Sve institucije EU moraju pod hitno zatražiti od Srbije da ostane u širokim okvirima evropskih mogućnosti i jasno se distancira od svakog oblika ratnog huškanja. U suprotnom bi pristupni pregovori bili bezizgledni poduhvat”, tvrdi Mandl, koji je predsjednik austrijskog udruženja „Prijatelji Kosova“, navodi Tanjug.

Ukazao je da je došlo vrijeme da i onih pet članica EU, koje to do sada nisu učinile, priznaju Kosovo.

Pročitajte još

Izdvajamo

Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

- U KS konstatovana je velika ugroženost pješaka, posebno u centru Sarajeva - naglasio je Katica  Stravična nesreća u Sarajevu...

Možda vas zanima i ovo