Utorak, 17 svibnja, 2022

Austrijski “Heute”: Niko ne donosi više korone od Bosanaca

Nemojte propustiti

Dobra vijest je, piše Heute, što su se slučajevi zaraženih koronom među putnicima koji se vraćaju iz gotovo svih zemalja značajno smanjili u odnosu na prethodnu kalendarsku sedmicu.

Prema podacima austrijskog ministarstva, niti jedna druga zemlja ne donosi više slučajeva korone u Austriju od Bosne.

“Heute” je u ponedjeljak izvijestio o “balkanskoj eksploziji u domaćim slučajevima Corona”, što se tiče slučajeva ulazaka u Austriju. Daleko najjača zemlja u prve dvije kalendarske sedmice 2022. bila je Bosna sa 769 u prvoj, odnosno 1.611 slučajeva u drugoj sedmici 2022, zatim slijedi Srbija sa 419 odnosno 959 slučajeva i Mađarska sa 627 odnosno 748 slučajeva. Sada su dostupne i brojke iz treće sedmice.

Dobra vijest je, piše Heute, što su se slučajevi zaraženih koronom među putnicima koji se vraćaju iz gotovo svih zemalja značajno smanjili u odnosu na prethodnu kalendarsku sedmicu.

U slučaju Bosne trenutno je u kalendarskoj sedmici 614 slučajeva manje nego u prethodnoj, ali i dalje gotovo četverocifrena brojka (998).

Savezna vlada Austrije želi reagirati novim korona pravilima. Od 1. februara 2022. promijenit će se dakle valjanost potvrda o vakcinaciji u “covid-pasošu”. Dokaz o dva cijepljenja ili oporavka plus jedno cijepljenje – vrijedit će samo 180 dana. Potvrda o cijepljenju buster dozom – koja se sastoji od tri cijepljenja ili oporavak plus dva cijepljenja – važit će 270 dana.

Od ponedjeljka postoji novo pravilo za ulazak u Austriju: ljudi koji su primili buster dozu sada mogu ući u Austriju bez korona testa, bez obzira iz koje zemlje svijeta dolaze.

Od ponedjeljka će važiti i režim ulaska “2G+” – oni koji su manje od tri puta cijepljeni ili oporavljeni moraju imati negativan PCR test i tako mogu ući u Austriju.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Orban izjavom razljutio Hrvate, ove godine ne žele Mađare: Niste dobrodošli na naše more!

Orbanova izjava izazvala je buru u Hrvatskoj, koja se sa političke scene prelila i u javnost. Mađarski premijer Viktor Orban...

Možda vas zanima i ovo