Subota, 4 prosinca, 2021

Austrijski medij o viralnoj fotografiji iz Beča: Kako borba protiv korona mjera ujedinjuje stare neprijatelje

Autor:Kurier

Nemojte propustiti

– Autentičnost fotografije je također bila problem. Da li je sve lažno ili šta? Kurier je provjerio autentičnost fotografije i listajući fotografije koje su kolege snimile na licu mjesta u subotu, naišao je na ovu trojku sa zastavama zemalja bivše Jugoslavije. Dakle, istina je, barem jedan je jedinstven u pitanjima Corone – piše austrijski Kurier

Sudeći po reakcijama na društvenim mrežama, korona demonstracije održane u subotu u Beču izazvale su veliki odjek. Barem sa istomišljenicima širom Evrope, piše austrijski Kurier. Tekst prenosimo u cjelosti:

Fotografija koja je snimljena na Schwedenplatzu izazvala je veliku pažnju balkanskih medija. Na njemu se vidi četvorica muškaraca kako marširaju ispred grupe demonstranata sa tri zastave.

Nije tajna da se u takvim prilikama često vijore zastave. Iznenađujuće je činjenica da se radi o bosanskoj, srpskoj i hrvatskoj zastavi koje očigledno drže dobro raspoložene zastavonoše jedne uz druge Podsjećamo: tri zemlje su ratovale 1990-ih, naizgled riješeno neprijateljstvo još uvijek traje dotjerano .

“Antivakserski skup u Beču vratio nam je staze i slike zaboravljenog bratstva i jedinstva”, napisao je bosanski portal BUKA ispod fotografije objavljene na Facebooku.

Bosanskohercegovački politički analitičar Srđan Puhalo također je tvitovao o “antivakcinalnom bratstvu i jedinstvu”.

Komentari ispod su podijeljeni. Dok jedni osuđuju fotografiju i opisuju je kao “sramotu za sve narode i etničke grupe bivše Jugoslavije”, drugi nalaze riječi hvale.

“Samo zajedno možemo nešto postići. Zato su nas dijelili kao nacije, kao porodice, kao prijatelje. To im je bio cilj – dijeliti i upravljati nama”, piše korisnik Fejsbuka.

Sarajevski novinar Adis Nadarević je drugačijeg mišljenja: „Lijepa fotografija sa protesta protiv vakcinacije u Beču, koja pokazuje da narodi Balkana MOGU ZAJEDNO, ali jednostavno ne mogu ništa pametno ili barem razumno učiniti zajedno.

Autentičnost fotografije je također bila problem. Da li je sve lažno ili šta? Kurier je provjerio autentičnost fotografije i listajući fotografije koje su kolege snimile na licu mjesta u subotu, naišao je na ovu trojku sa zastavama zemalja bivše Jugoslavije. Dakle, istina je, barem jedan je jedinstven u pitanjima Corone.

Međutim, lažni je još jedan snimak koji kruži društvenim mrežama. Na njemu je ogromna gužva, oko 100.000, pored nje možete pročitati Beč (Beč) na bosanskom / hrvatskom / srpskom. Ovo je snimak skupa u Moskvi star 30 godina.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo