Nedjelja, 28 veljače, 2021

Austrijski model jedinstven u svijetu: Ne smiješ da vidiš ni sve iz porodice

Autor:Tanjug

Nemojte propustiti

Akademik prof. dr. Mirko Pejanović: Referendum o nezavisnosti je preokret u istorijskom razvoju državnosti Bosne i Hercegovine

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i...

Preminuo je Milan Bandić

ZAGREB - O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost...

“Neophodno je uvođenje poreza na luksuz… Ako neko kupi automobil za 200.000 KM, logično je da ne treba plaćati obični porez”

- Neophodno je uvođenje poreza na luksuz. Prije svega su to skupa alkoholna pića, luksuzni automobili... Ako neko kupi...

Hrvatski branitelji protiv izgradnje džamije Alija Izetbegović: Asocira nas na progone i etničko čišćenje

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruženja proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga...

Austrija je zbog dramatičnog rasta broja novozaraženih početkom mjeseca najprije donijela odluku o “zaključavanju lajt”, a potom i o potpunom zaključavanju.

Ministarstvo zdravlja Austrije izmijenilo je uredbu o zaključavanju u cilju suzbijanja širenja korona virusa, kako bi se dodatno smanjili kontakti građana sprečavanjem šireg kontakta i unutar porodica.

Naime, uredbom je jasno definisano ko su “najbliži članovi porodice”, a to su, kako je navedeno, samo roditelji, djeca i braća i sestre.

Jedini izuzetak je vezan za nadzor maloljetne djece, koja mogu biti pažena i od babe i djeda.

Takođe, uredba nedvosmisleno navodi da članovi jednog domaćinstva mogu da se sastanu samo sa jednom osobom iz drugog domaćinstva, a ne više njih odjednom.

Pojašnjen je i pojam “referentna osoba” sa kojom je, prije svega za samce, dozvoljen kontakt.

Naglašeno je da je referentna osoba po pravilu lice sa kojom je osoba imala više puta nedjeljno fizički kontakt i da to nije nikakvo internet poznanstvo.

Zbog predstojećih praznika dopunjeni su izuzeci za izlazak iz kuće.

Tako je u uredbi, u djelu koji se tiče izlaska u radne svrhe, navedeno da u to spada i volontersko angažovanje.

To je urađeno kako bi za katolički praznik Sveti Nikola decu mogli da posjete, ali samo do kućnog praga, osobe obučene u odijelo Svetog Nikole i donose im poklone.

Isto tako, što se izlaska iz kuće tiče, dopunjeno je da je šetanja dozvoljena samo sa osobama sa kojima je dozvoljen kontakt.

Pošto su radnje za prodaju oružja potpale pod radnje koje nisu zatvarane tokom zaključavanja, uredba je pojasnila da oružje može da se kupuje samo zbog potrebe rada, odnosno da mogu da ga kupe policajci ili lovci.

Takođe je pojašnjen i dio koji se tiče pružanja usluga i naglašeno je da one ne smiju biti pružane ni izvan salona.

To se tiče prije svega frizera kojima je sada zabranjeno šišanje po kućama.

Austrija je zbog dramatičnog rasta broja novozaraženih početkom mjeseca najprije donijela odluku o “zaključavanju lajt”, a potom i o potpunom zaključavanju.

Potpunim zaključavanjem predviđeno je da građani ne treba da napuštaju svoju kuću, odnosno da to mogu da čine samo ako moraju na posao, u kupovinu potrepština, kod ljekara, radi pružanja pomoći drugom licu, ili radi psihičke i fizičke rekreacije.

Svi ugostiteljski, hotelijerski objekti, kao i radnje, izuzev prodavnica namirnica i drogerija, morale su da zatvore.

Pošto je uredba sadržala neke nejasnoće neki su to koristili, kao pojedini frizeri koji su zatvorili radnje, ali svoje usluge pružali po kućama.

Isto tako korišćene su i nejasnoće vezano za osobe sa kojima je moguće imati kontakt, pa je to sada do detalja uređeno, prenosi “Tanjug”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ovo je posljednja objava Milana Bandića na društvenim mrežama

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić premino je sinoć, kako smo već objavili, od posljedica srčanog udara. Jedan od posljednjih medijskih istupa...

Možda vas zanima i ovo