Subota, 15 svibnja, 2021

Austrijski profesor i ekspert za ustavno pravo spustio Čovića: “Ne može se mijenjati Izborni zakon bez promjene Ustava BiH”

Nemojte propustiti

“Ali ne možete raditi na izmjenama Izbornog zakona a da ne radite na izmjenama dejtonskog Ustava. Presude Evropskog suda koji su sada minimum uslova za dobijanje statusa kandidata, zato je neophodno da se mijenja Ustav…”

Profesor Joseph Marko, ekspert za ustavno pravo BiH i jedan od stranih sudaca Suda BiH u periodu 1997-2002, kazao je za N1 da se ne može mijenjati Izborni zakon bez promjene Ustava BiH.

Kazao je da je potrebno reformisati Izborni zakon BiH da bude u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava.

“Ali ne možete raditi na izmjenama Izbornog zakona a da ne radite na izmjenama dejtonskog Ustava. Presude Evropskog suda koji su sada minimum uslova za dobijanje statusa kandidata, zato je neophodno da se mijenja Ustav. A zatim pravnom logikom da idemo dalje da se izvrše izmjene i dopune Izbornog zakona. Ne možete mijenjati Izborni zakon bez promjena Ustava”, kazao je Marko za N1.

Profesor Marko smatra da je ispravna tvrdnja da političari razgovaraju o Izbornom zakonu.

“Ali, kakvo je opravdanje za takve tvrdnje? Da li je to hrvatski HDZ, bošnjačka SDA ili srpska stranka Milorada Dodika? Nema veze! Problem je ponovo da morate imati većinu u Parlamentu iz ugla ustavnih reformi i na kraju promjena Izbornog zakona. Mislim da je obaveza političara da kažu javnosti da postoji direktna veza između Izbornog zakon i Ustava. Ja znam da se o tome ne govori, ali to nam upravo govore i same presude Ustavnog suda”, kazao je Joseph Marko.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo