Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Avdija oštetio budžet za 423.378,68 KM – Proglašen krivim pa dobio godinu zatvora, izrečena mu i novčana kazna

Nemojte propustiti

Optuženi Avdija Ćenanović kriv je što je u svojstvu direktora bez ograničenja ovlaštenja i odgovorne osobe u pravnoj osobi „Sara Kompani“ d.o.o. Ilidža izbjegao platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH pružanjem lažnih podataka o činjenicama

Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog pretresa za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i izricanje krivičnopravne sankcije u predmetu Avdija Ćenanović i drugi, donio je presudu kojom je optuženi Ćenanović proglašen krivim što je počinio krivično djelo porezna utaja ili prevara.

Sud je optuženom Avdiji Ćenanoviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Optuženom je, kao sporedna, izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000,00 KM koju je optuženi dužan platiti u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti presude.

Ukoliko optuženi ne plati novčanu kaznu u navedenom roku, Sud će bez odlaganja, u skladu s članom 47. stav 3. KZBiH, istu zamijeniti kaznom zatvora tako što će se za svakih započetih 100 KM novčane kazne odrediti jedan dan zatvora s tim da ne može prekoračiti propisanu kaznu za to djelo.

Optuženo pravno lice „Sara Kompani“ d.o.o. Ilidža odgovorno je što je počinilo krivično djelo porezna utaja ili prevara.

Sud je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 10.000 KM koju je pravno lice dužno platiti u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti presude. Na osnovu člana 110. i 111. KZBiH, od optuženog pravnog lica oduzima se protupravno stečena imovinska korist u ukupnom iznosu od 423.378,68 KM koju je pravno lice već izmirilo u upravnom postupku.

Optuženi Avdija Ćenanović kriv je što je u svojstvu direktora bez ograničenja ovlaštenja i odgovorne osobe u pravnoj osobi „Sara Kompani“ d.o.o. Ilidža izbjegao platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obaveza, te je za period od aprila 2012. do decembra 2015. godine nanio štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od 423.378,68 KM.

Optuženo pravno lice „Sara Kompani“ d.o.o. Ilidža odgovorno je što je raspolagalo protupravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 423.378,68 KM koju je u ime, za račun i u korist iste ostvario optuženi Avdija Ćenanović u svojstvu direktora – odgovorne osobe u pravnoj osobi bez ograničenja ovlaštenja, saopćeno je iz Suda BiH.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dodikov portparol demantuje Vučića: “BiH nije uvela sankcije Rusiji!”

U organima BiH nije donesena nijedna odluka protiv Rusije, napisao je na svom Twitter nalogu glasnogovornik Dodikovog SNSD-a, Radovan...

Možda vas zanima i ovo