Srijeda, 6 prosinca, 2023

Avion bez dozvole i sa isključenim transponderima preletio četiri države, među kojima i Srbiju

Autor:Agencije

Preporučeno

Prema raspoloživim informacijama, avion je poletio sa područja mađarskog grada Debrecina oko 17.30 sati, bez odobrenja i plana leta i sa isključenim transponderima.

Dvomotorni avion marke Beechcraft sa dvoje ljudi preletio je sinoć bez dozvole zračne prostore Mađarske, Rumunije, Srbije i Bugarske, saopćilo je rumunsko ministarstvo odbrane.

Avion, koji je preletio prostor Rumunije duž rute koja uključuje Oradea, Karansebeš i Drobeta-Turnu Severin nije pokazivao znakove neprijateljstva ili opasnog ponašanja.

Upravo se čita:  Slovenija uvodi rigorozne mjere u saobraćaju

“Pilot nije reagovao na radio-pozive i vizuelne signale ratnih aviona koji su bili u pratnji letjelice u skladu sa međunarodnim pravilima”, navodi se u saopćenju rumunskog Ministarstva odbrane, prenosi Tass.

Prema raspoloživim informacijama, avion je poletio sa područja mađarskog grada Debrecina oko 17.30 sati, bez odobrenja i plana leta i sa isključenim transponderima.

Dva mađarska ratna aviona pratila su letjelicu u vazdušnom prostoru Mađarske.

Upravo se čita:  Ovo je Vezira koja se u porodičnoj kući ugušila od dima iz peći na pelet

Avionu je trebalo otprilike dva minuta da oko 19 preleti zračni prostor Srbije i potom uđe prostor Bugarske.

Bugarske vlasti rade na terenu i istražuju posljednju poznatu poziciju aviona kako bi ga identifikovale i saznale dodatne detalje – navodi se u saopćenju ministarstva odbrane Rumunije, prenosi Tanjug.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo