Subota, 4 prosinca, 2021

Avion kompanije ”FlyBosnia” poletio za Peking: Preostalih 20 respiratora iz Kine stiže u Sarajevo, nije poznato ko će platiti let!?

Nemojte propustiti

Cijelu situaciju je, na prvi pogled, dodatno komplikovala činjenica da je Srebrenoj malini 27. maja isticala dozvola Agencije za lijekove BiH za uvoz medicinske opreme.

Preostalih 20 respiratora, koje je nabavila Federalna uprtava civilne zaštite putem firme “Srebrena malina”, trebali bi sutra u poslijepodnevnim satima, vjerovatno oko 14 sati, biti dopremljeni na sarajevski aerodrom, potvrdio je Enes Mujezinović, izvršni direktor kompanije Fly Bosnia.

– Avion je već poletio i sutra poslijepodne ga očekujemo u Sarajevu – kazao nam je Mujezinović.

Kada smo ga pitali za finansijski aranžman ovog leta, kazao nam je kako to ne spada u domen njegovog posla, te da nije upoznat sa tom informacijom. Osim toga, ni druge nadležne osobe u kompaniji Fly Bosnbia, iz samo njima poznatih razloga, ne žele govoriti o tome da li će i kako biti plaćen ovaj let na relaciji Sarajevo-Peking-Sarajevo i transport 20 respiratora, uz obrazloženje da nisu obavezni takve podatke otkrivati javnosti, piše Oslobođenje.

Naime, proteklih dana se u javnosti pojavila informacija kako je Srebrena malina sklopila ugovor o transportu respiratora iz Pekinga za Sarajevo. Za to je plaćeno 152.000 eura, odnosno oko 298.000 KM. Međutim, zbog, kako je pojašnjeno iz Fly Bosnie, nedostatka prostora u avionu, u letjelicu nije moglo stati svih 100 respiratora odjednom, nego je transportovano njih 80.

Za preostalih 20 respiratora, prema informaciji koja je bila dostupna javnosti, Fly Bosnia je tražila dodatnih 152.000 eura, dok su iz Srebrene maline tvrdili kako je transport svih 100 respiratora već plaćen.

Cijelu situaciju je, na prvi pogled, dodatno komplikovala činjenica da je Srebrenoj malini 27. maja isticala dozvola Agencije za lijekove BiH za uvoz medicinske opreme. Ovo je samo naizgled predstavljalo problem, jer je i prva tura respiratora dopremljena u Sarajevo iako Srebrena malina nije imala dozvolu za uvoz medicinske opreme. Podsjećamo, Agencija za lijekove je dozvolu izdala 27. aprila, a respiratori su u Sarajevo stigli 25. aprila.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo