Petak, 20 svibnja, 2022

Avion Sergeja Lavrova vratio se na pola puta za Peking: Je li ga Kina odbila?

Autor:Index.hr

Nemojte propustiti

Avion s Lavrovom prešao je oko 2800 kilometara kada je promijenio kurs i vratio se na polazni aerodrom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sinoć je krenuo za Peking. Ukrcao se u avion, ali kako saznaje njemački Bild, negdje na pola puta, iznad Sibira, njegov avion se vratio u moskovsku zračnu luku.

Bild dodaje kako je avion s Lavrovom prešao oko 2800 kilometara kada je promijenio kurs i vratio se na polazni aerodrom.

Isti izvor piše kako je “svijet zbunjen”, odnosno da nije jasno šta se dogodilo. “Zar Peking nije želio da primi ruskog ministra vanjskih poslova (nadimak Zapada ‘lažljivi Lavrov’) ili mu je Putin naredio da se vrati u Moskvu jer ‘kuća gori'”, piše Bild.

“Je li neminovna nova ruska eskalacija sukoba? Što znači otkazivanje puta u Kinu za rat u Ukrajinu i situaciju u Kremlju?” pita se Bild i dodaje kako je prema američkim izvještajima Moskva zatražila i finansijsku i vojnu pomoć od Pekinga iako to obje zemlje demantiraju, piše Index.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Procurio dokument iz Brisela: Ne otvarati nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom

Non-paper Evropske komisije sadrži i zaključke da je Srbija usvajanjem ustavnih amandmana napravila “važan korak” ka nezavisnom pravosuđu, ali...

Možda vas zanima i ovo