Utorak, 11 svibnja, 2021

Avioni NATO-a patrolirali nebom iznad BiH tokom srbijansko-ruske vojne vježbe

Nemojte propustiti

Bivša komandantica NATO-štaba u Sarajevu, brigadna generalica Marti J. Bissell, izjavila je ranije ove godine da NATO ima plan u slučaju eskalacije krize na ovim prostorima.

Tokom srbijansko-ruske vojne vježbe “Slovenski štit 2019”, dva izviđačka NATO aviona patrolirala su iznad obale Drine u Bosni i Hercegovini uz pograničnu liniju kako bi prikupila što više obavještajnih podataka o ruskom raketnom sistemu protivzračne odbrane “S-400”, pišu Večernje novosti.

List navodi da su NATO avioni “B-350” i “global 6.000”, opremljeni sofisticiranim uređajima za bilježenje radarskih zračenja, kretali iz vojne baze Aviano u Italiji i cijela dva dana, koliko je trajala srpsko-ruska vježba, iz zraka nadgledali dešavanja na terenu.

Nebom BiH tada su, kako se navodi, registrirana intenzivna prelijetanja, a posebno korištenje istih putanja izviđačkih aviona.

Bivša komandantica NATO-štaba u Sarajevu, brigadna generalica Marti J. Bissell, izjavila je ranije ove godine da NATO ima plan u slučaju eskalacije krize na ovim prostorima.

„NATO uvijek ima plan da pomogne onima koji su dobri partneri i nastavit ćemo to raditi, kako ovdje, tako i u cijelom svijetu“, kazala je Bissell.

Snage NATO-a bile su prisutne i tokom posljednje vježbe u Centru za borbenu obuku na Manjači.

„Riješenost BiH da ponudi tako značajan doprinos važan je instrument za daljnju modernizaciju Oružanih snaga i interoperabilnost sa snagama NATO-a. NATO Štab Sarajevo stoji na raspolaganju i nastavit će pružati podršku BiH u daljnjem razvoju lake pješadijske bataljonske grupe i u narednim godinama“, poručio je tada brigadir Morten Henriksen, zamjenik komandanta NATO štaba Sarajevo.

Podsjetimo, prošle sedmice je na Vojnom kompleksu “Pasuljanske livade” održano je bojno gađanje borbenih sredstava “Pancir S1” u okviru Zajedničke taktičke vježbe sa bojnim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije “Slovenski štit 2019”.

Gađanju su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Muriz Memić poručio Alisi Mutap: Sad spavaj u tenama ili u japankama, pošto će ti šnjure uzeti na vratima

Memić tvrdi da ga cijela ova priča oko njene tužbe izuzetno ljuti, u situaciji kada se godinama bori da...

Možda vas zanima i ovo