Subota, 4 prosinca, 2021

Azra Hadžiahmetović, profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu: Kredite iz RS-a svi plaćamo

Nemojte propustiti

Bobar i Banka Srpske na prvi su pogled “entitetski incident”, ali sa dalekosežnim i ozbiljnim posljedicama po BiH

Čini se da je u RS-u glavno pitanje koja je banka sljedeća na listi za likvidaciju. Hoće li u slučaju Bobar banke i Banke Srpske glavnu riječ dati pravosuđe kad to već nismo dočekali od nadležnih agencija, budući su kredite dobijale osobe bliske vlastima, a nisu ih vraćale?

– To bi bio svakako logičan potez. Posebno zbog činjenice da se nešto što to svakako nije zove kreditom. Zamislite situaciju u kojoj dobijete sredstva koja ne vraćate, a teret tog posla prebacite na sve poreske obveznike. To vam je odličan primjer teze da se svaki kredit koji se ne vraća – dobro plaća. Dakle, svi mi ćemo plaćati “kredite” takve vrste. Nije to korisniku sredstava kredit, nego svima nama kreditna obaveza. Uz to, posebna tema jesu institucije za nadzor bankarskog sektora i način njihovog rada. Vi pominjete samo Bobar banku i Banku Srpske, ali se to tiče funkcionisanja cjelokupnog bankarskog sistema u BiH i pratećih institucija nadležnih za regulaciju i superviziju njihovog rada, Agencije za osiguranje depozita, Centralne banke… Tema za sebe jesu i različite nadležnosti – entitetske agencije za superviziju, “zahvaljujući” čijem nečinjenju ili pogrešnom činjenju su se dešavale aktivnosti ove vrste i obaveze koje su iz toga proizašle po državne institucije u BiH.

Da nije ekonomski tragično, bilo bi skoro zabavno očekivati reakcije Vijeća ministara, PSBiH, Agencije za osiguranje depozita, CBBiH i slično. Nije ovo bezazlena stvar, bez obzira na cijenu koštanja o kojoj se govori. Podsjetimo se da se to tiče i funkcionisanja cjelokupnog javnog sektora u BiH, naših budžeta, očekivanog aranžmana sa MMF-om kao ključne budžetske podrške, redovnosti isplata penzija, finansiranja zdravstva, obrazovanja, socijalnih davanja. Podvlačim, u cijeloj BiH – jer ovo jeste na prvi pogled “entitetski incident”, ali sa dalekosežnim i ozbiljnim posljedicama po čitavu BiH. Posebno bih apostrofirala apsurdnost ovako podijeljenih nadležnosti u BiH koje bi ozbiljne analitičare ovog problema i mogućih rješenja navele na priču o hitnoj potrebi unutrašnje rekonstrukcije BiH. Eto i “zabavne” strane ovog ozbiljnog problema, podsjećam, izazvanog u Republici Srpskoj koja i previše diše entitetskim plućima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo