Petak, 22 listopada, 2021

Azra Hadžić već deveti dan volonterski čisti ispred Parlamenta

Nemojte propustiti

Šezdesetak građana i danas, deveti dan, okupilo se ispred Parlamentarne skupštine BiH izražavajući nezadovoljstvo zbog nedonošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG).

Foto: Muratović M.
Foto: Muratović M.

“Parlament radi i ne želimo da ometamo naše parlamentarce. Zato protestujemo bez pištaljki i truba sve do 30. juna dok ne donesu odluku i ispune zahtjeve koje smo im dali prošli utorak. Dakle, želimo samo da izglasaju da jedinstveni matični broj bude na prostoru cijele BiH, a ne po entietima Federacija BiH i Republika Srpska” – rekao je Feni Sanin Čepalo.

Kao što je volonterski čistila i prethodnih osam dana prostor ispred parlamenta BiH, tako će i narednih dana Azra Hadžić, kako kaže, čistiti iako nema novu metlu.

“Od jučer molim gradonačelnika Ivu Komšića da mi nabavi novu metlu jer su mi se ove dvije metle već ishabale od čišćenja. Svako veče čistim, jedno veče ostanem do 12, drugu noć do jedan sat, ovisno koliko ima opušaka” – kaže Hadžić.

Ona ipak, ističe da nije ovdje zbog čišćenja već prvenstveno zbog nezadovoljstva koje osjeća radi nedonošenja zakona o JMBG-u.

“Ovdje ako imaš vezu imaš sve. Kod običnog ministra ako odeš riješiš sve, odnosno ako imaš rođaka od ministra to ti je zakon. Ja hoću da nikada u životu moja djeca ne ‘potegnu’ vezu” – istakla je Hadžić.

Među desetak pripadnika starije generacije danas protestuje i Drenko Koristović.

“Ako iko ima malo ljudskosti i moralnosti ove proteste treba podržati. Nama su ugrožena osnovna građanska prava, a međunarodna zajednica je saučesnik svega ovoga što nam se dešava. Saučesnik je sa vlastima, u neradu jer im to odgovara i za raspadanje ove zemlje. Također, saučesnik je u zadnjem “eldoradu” Evrope, gdje je bezakonje potpuno, gdje je sasvim transparentno pranje nelegalnih sredstava” – istakao je Feni Koristović.

Iako je kaže iz miješanog braka, neopredijeljen, naglašava da se ovdje stvara getoizacija bošnjačkog naroda, jer Hrvati iz BiH imaju dvojno državljanstvo, koje će uskoro dobiti i Srbi iz BiH.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo