Petak, 5 ožujka, 2021

Bagerima razoreno muslimansko groblje, kosti završile na smetljištima

Nemojte propustiti

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Forto predstavio nove mjere: Zbog pogoršane epidmiološke situacije uvode se Covid redari, produžuje se period trajanja izolacije na 14 dana

Zaključkom Vlade KS je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR...

Meteorolog Sladić najavio dolazak snijega u BiH: Evo kada i gdje će padati

Nedim Sladić, meteorolog, rekao je za medije da će predstojeća promjena vremena u Bosni i Hercegovini biti kratkotrajna. Kako...

Potvrđene jučerašnje najave: U bh. entitetu RS pooštrene mjere!

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, zasjedao je Entitetski štab za vanredne situacije na kome su donesene nove...

CRNA GORA – Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić , koji je predvodio dženazu, zatražio je oprost od umrlih jer ih muslimani nisu uspjeli sačuvati na dostojanstven način.

U haremu Beranske džamije jučer je klanjana dženaza posmrtnim ostacima beranskih muslimana sa nekadašnjeg muslimanskog mezarja zvanog Varoško groblje, a u narodu poznatog kao Ramusovsko groblje.

Posmrtni ostaci, njih šesnaest, su otkriveni prilikom građevinskih radova na proširenju benzinske pumpe u centru grada.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić , koji je predvodio dženazu, zatražio je oprost od umrlih jer ih muslimani nisu uspjeli sačuvati na dostojanstven način.

“Da su posmrtnii ostaci pripadnika neke druge konfesije iz Berana, danas bi na mjestu na koje su proneđeni već bila crkva ili neki drugi vjerski objekat, a mi jedva smo uspjeli da organizujemo dženazu” , istakao je reis, objavila je Islamska zajednica u Crnoj Gori.

On je ukazao da je odluka postojeće lokalne vlasti da se muslimansko groblje da na upravljanje Opštini samo nastavak sistematskog višedecenijskog brisanja svih tragova koji podsjećaju na muslimane u Beranama.

Foto: Facebook

“Odluka je uvod da se ponovo ovo desi i da naši nam unuci premještaju kosti na neka druga mjesta ili da neće moći ni to uraditi, već će nam kosti završiti na nekoj od deponija”, kazao je.

Reis je pozvao lokalnu vlast u Beranama da opet dobro razmisli “i da im ovi posmrtni ostaci treba da budu pouka da muslimansko mezarije treba da bude samo muslimansko i ničije više, kako se ovakve stvari nikada muslimanima u budućnosti ne bi ponovile ”

Varoško groblje nemuslimani su zvali Turskim grobljem kao i sva ostala muslimanska mazarija u Crnoj Gori, pokušavajući na taj način da prikažu da muslimani nisu autohtono stanovništvo, već došljaci iz Male Azije. Sve do 1925. godine Varoško groblje jedino groblje u Beranama sa lijeve obale Lima. Probijanjem i spajanjem ulica Miljana Tomičića i 29. novembra sredinom pedesetih, i asfaltiranjem ulice Dušana Vujoševića prema manastiru i Škriljevici početkom šezdesetih, pretvoreno je u veliko gradilište.

“Na sredini groblja sagrađena je zgrada nove autobuske stanice, preko puta nje nova Jugopetrolova benzinska pumpa, a na grobljanskoj kapiji velika petokraka raskrsnica. Porodicama se dao kratak rok da se posmrtni ostaci premjeste na drugu lokaciju. Veći dio porodica nije uspio da se oganizuje da dislocira najmilije. Bagerima je razoreno groblje a posmrtni ostaci, bez obilježja dostojnog umrlih, završili su na nekom od smetljišta na obali Lima, naveli su iz Islamske zajednice u CG.

POSMRTNI OSTACI BERANSKIH MUSLIMANA PREMJEŠTENI NA GROBLJU NA JASIKOVCU

U Haremu Beranske džamije danas je klanjana…

Posted by Islamska zajednica u Crnoj Gori – Bashkësia islame në Mal të Zi on Friday, 22 January 2021

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Možda vas zanima i ovo