Utorak, 19 listopada, 2021

Bahilj će tražiti da Vlada FBiH nađe rješenje za ulazak radnika u Feroelektro

Nemojte propustiti

bahiljSastanak predstavnika kompanije Feroelektro d.d. Sarajevo i bivšeg vlasnika Stanić-Investa, te Agencije za privatizaciju FBiH, koji je trebao biti održan danas u Sarajevu, otkazan je jer se nisu pojavili predstavnici Stanić-Investa.

Ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj rekao je novinarima da je sastanak zakazan upravo na zahtjev predstavnika Stanić-Investa koji su naknadno poslali obavijest da su spriječeni da prisustvuju zbog ranije preuzetih obaveza.

Dodao je da je na sastanku trebala biti razmatrana primopredaja između Stanić-Investa, kao bivšeg vlasnika Feroelektra, i Vlade FBiH kao novog-starog vlasnika, budući da je Kantonalni sud u Sarajevu odbio žalbu Stanić-Investa čime je potvrđena ranija presuda i raskinut ugovor o prodaji državnog kapitala u Feroelektru.

Bahilj je istakao da će na sutrašnjoj sjednici Vlade FBiH predložiti da bude pronađeno rješenje da bi radnici Feroelektra mogli ući u svoje prostorije.

Direktor Agencije za privatizaciju FBiH Šuhret Fazlić pojasnio je da je, na osnovu pravosnažne sudske presude, Vlada FBiH upisana kao većinski vlasnik Feroelektra u Registar vrijednosnih papira i sudski registar i da je sada potrebno da bude imenovan novi nadzorni odbor i uprava, da novi v.d. direktor uđe u Feroelektro, i da bude održana Skupština dioničara.

Potcrtao je da će na osnovu zključka Vlade FBiH biti vršene dvije revizije – revizija poslovanja od momenta kad je Stanić-Invest privatizirao Feroelektro, te revizija kapitala, a da bi jedino rješenje bilo nova privatizacija onoga što je ostalo od Feroelektra, o čemu odlučuje Vlada FBiH.

Vršilac dužnosti direktora Feroelektra Senad Smajić naveo je da Stanić-Invest pokušava odugovlačiti proces primopredaje jer im svaki dodatni dan u Feroelektru donosi veliki profit, te da bi najbolje bilo da finansijska policija utvrdi šta se dešavalo u toj firmi u proteklom periodu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo