Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Bajrović: SDA i HDZ će morati smijeniti DF i neka prave novu većinu

Nemojte propustiti

Demokratska fronta (DF) neće dozvoliti da SDA i HDZ BiH nezakonito preuzmu resurse, a da prethodno ne urade ono što je zakonski potrebno, odnosno da nas ne smijene, poručio je sinoć u Dnevniku TV1 federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović, prenosi novinska agencija Patria.

-Koalicija na federalnom nivou može opstati ukoliko se svi partneri fokusiraju na ono što su obećali raditi. Sve članice koalicije se moraju uvažiti. Ako to nije intencija ljudi koji vode te stranke, imaćemo manjinsku vladu, a bojim se da je upravo to njihov istinski cilj. Međutim, morat će nas smijeniti.

Nećemo im dozvoliti da preuzmu resore, a da ne urade ono što je po zakonu potrebno, odnosno da nas smijene. U tom slučaju, pokušat ćemo formirati novu parlamentarnu većinu ili će je oni formirati bez nas, pojasnio je Bajrović, uz konstataciju da će odgovor o opstanku aktuelne koalicije u FBiH biti poznat nakon sutrašnje sjednice Federalne vlade i Predsjedništva Demokratske fronte.

Bajrović upravo u premijeru Fadilu Novaliću vidi najvećeg krivca za trenutnu krizu u Vladi FBiH.

-No, ne radi se o ličnom sukobu, nego o sukobu SDA i HDZ BiH sa zakonom, naglasio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Ukoliko Vlada FBiH usvoji spornu Uredbu, to bi mogla biti jabuka razdora u aktuelnoj koaliciji.

-Još nemamo službenu odluku stranačkog organa, za sutra smo zakazali sjednicu Predsjedništva DF-a. No, ne mogu se oteti utisku da DF neće biti dio koalicije koja krši zakon, potcrtao je Bajrović.

Kako je kazao, nezakonitost koja se danas (4.juni) planira provesti u Vladi FBiH predstavlja pucanj u istorijsku šansu za BiH, odnosno za ozbiljan iskorak ka EU i NATO-u.

-Uputili smo apel ljudima u SDA, koji su tvrdili da im je država iznad stranačkih interesa. Poručili smo im da ne rade ovakve stvari jer u DF-u nikada ne mogu imati partnera za kršenje zakona i upisivanje državnog kapitala na stranke’, istakao je Bajrović.

No, upozorio je da su određene poruke upućene tokom Kongresa SDA zabrinjavajuće.

-Plašimo se da je ovo promjena kursa SDA, iz stranke desnog centra ka žestokoj desnici, te da su im u tom kontekstu puno važnija pitanja kontrole državnih resursa, nego pitanja evroatlantskih integracija’, smatra Bajrović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Reagovao Igor Crnadak: Peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik je “notorna glupost”

Crnadak naglašava da je peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik "notorna glupost". Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak...

Možda vas zanima i ovo