Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Bakir Izetbegović: ‘BiH je bogata zemlja. Naši građani se rađaju bogati, ali između njih i tog bogatstva stoje političari’

Nemojte propustiti

„Moramo aktivirati strateško partnerstvo sa HDZ-om ili sa hrvatskim strankama kojima hrvatski narod bude dao taj mandat, zatim ostvariti slogu sa novim snagama u RS. Ja sam se ovih dana viđao s nekim njihovim liderima, neću govoriti večeras imena, ali očigledno je sazrijevanje, shvatanje situacije i spremnost da se na drugi način radi u budućnosti“, kaže Izetbegović.

bakir-izetbegovicZamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, na stranačkoj tribini održanoj u Mostaru u nedjelju uveče, ustvrdio je, pored ostalog, da je posljednjih dana razgovarao sa liderima nekih novih snaga u RS, aludirajući na stvaranje šire koalicije za opšte izbore 2014. godine. On je pozvao na uklanjanje opstrukcija pridruživanju BiH NATO-u, ustvrdivši da je jedna od posljedica takve politike činjenica da su penzioneri u manjem bh. entitetu najsiromašniji u Evropi.

Vrijeme je za garnituru političara u BiH koji će biti spremni za kompromis kako bi poveli zemlju naprijed, izjavio je član Predsjedništva BiH i drugi čovjek SDA Bakir Izetbegović na javnoj tribini u organizaciji te stranke u velikoj sali Narodnog pozorišta u Mostaru. Izetbegović je ustvrdio da SDA namjerava pobijediti na sljedećim opštim izborima i oko sebe okupiti, kako je rekao, sve probosanske snage, dodajući:

„Moramo aktivirati strateško partnerstvo sa HDZ-om ili sa hrvatskim strankama kojima hrvatski narod bude dao taj mandat, zatim ostvariti slogu sa novim snagama u RS. Ja sam se ovih dana viđao s nekim njihovim liderima, neću govoriti večeras imena, ali očigledno je sazrijevanje, shvatanje situacije i spremnost da se na drugi način radi u budućnosti.“

Kao prioritete za BiH, Izetbegović je naveo pridruživanje Evropskoj uniji i NATO-u.

„Osam posto svjetskog stanovništva je u zemljama koje su članice NATO-a. I te zemlje proizvode 60 posto produkta na globalnom niovu. To je naprosto bolji dio stanovništva kugle zemaljske. I oni koji spriječavaju to, su učinili upravo to da upravo njihov penzioner najlošije živi u Evropi“, kazao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović je najavio i nastavak pregovora o političkom rješenju za Mostar, oko čega – podsjetimo – već godinama nema sporazuma između najjačih bošnjačkih i hrvatskih stranaka:

„Nastaviće se pregovori u vezi sa Mostarom – i mi ćemo stajati uz ovaj grad, malo se jače ovaj put uključiti od strane centrale i iznaći rješenje prihvatljivo za obje strane.“

Izetbegović je još rekao da je “BiH bogata zemlja, da se njeni građani rađaju bogati, ali da između građana i tog bogatstva stoje političari”, pozivajući na rad ka poboljšanju ekonomske situacije.

(Radio Slobodna Evropa)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo