Srijeda, 28 srpnja, 2021

Bakir Izetbegović: Bošnjaci će morati braniti vjeru od radikala

Nemojte propustiti

Bakir Izetbegović, poznato je, na posljednjem Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA), s 590 od 700 i nešto delegatskih glasova, izabran je za predsjednika ove stranke. Treći predsjednik SDA, u svom je pobjedničkom govoru na Kongresu, istaknuo nekoliko pitanja kojima će se posvetiti u budućnosti.

Jedan je “obustava međubošnjačkih sukoba”, kako je rekao i svebošnjačko pomirenje. „Rivalstvo među bošnjačkim liderima pretvorilo se u surovi politički i medijski rat“, istaknuo je on, ostavljajući time otvoreno pitanje o (ne)mogućem “pomirenju” između njega i još jednog bošnjačkog lidera, Fahrudina Radončića.

Dodao je i kako je pitanje vjerske radikalizacije postalo krupno vjersko i sigurnosno pitanje te kako će Bošnjaci morati braniti vjeru od radikalnog ekstremizma.

Najavio je Izetbegović kako će SDA, s njim na čelu, krenuti u bitku za ustavne reforme, na način da se BiH ustroji kao republika bez entiteta, s tri nivoa vlasti i pet ili više multietničkih regija.

A u jednoj od zanimljivih izjava, odgovarajući da li je SDA potrebna demokratizacija – što je rekao jedan od njegovih kongresnih protukandidata Šemsudin Mehmedović – Izetbegović je odgovorio: “Da je vrijeme za demokratizaciju stranke kako to Mehmedović smatra, on ne bi dobio 20 posto nego 80 posto glasova (na Kongresu, op. a.)”.

Upravo u ovoj izjavi treba potražiti istinski odgovor o politici koju će na kursu Izetbegovića mlađeg (Alija Izetbegović, Bakirov otac, bio je prvi predsjednik SDA i jedan od njenih osnivača, op. a.) voditi ova stranka. Kako je ranije izjavljivao profesor Slavo Kukić, Izetbegovićeva pobjeda donijet će unutarstranačke potrese, „pa čak i mogućnost izdvajanja dijela SDA članstva u novu političku partiju“:

„Ali to isto za Bosnu i Hercegovinu, prema mom sudu, znači nove muke, jer definitivno imamo etno političku radikalizaciju i sve bliže smo devedesetim godinama. To nije ugodno tvrditi, ali sve upućuje da idemo u tom pravcu.“

Prof. dr. Esad Bajtal o Kongresu je rekao kako je riječ o zadovoljavanju forme, a ne o nekih realnim promjenama. Na novinarsko pitanje, da li će Izetbegović stranku voditi “desno”, imajući u vidu “lijevu” politiku koju je vodio njegov prethodnik, preminuli Sulejman Tihić, Bajtal je kazao:

„Izetbegović je druga vrsta rješenja što pretpostavlja neki drugi put. Ako je ovo bio put promjena, onda je ovo vrsta suprotnosti. Šta će se dalje dešavati, teško je pretpostaviti…“

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo