Četvrtak, 6 svibnja, 2021

Bakir Izetbegović o prioritetu: “Prvo treba vakcinisati gospodina Inzka, da nam dugo poživi; SNSD i Dodik žele od RS-a praviti državu”

Nemojte propustiti

Bakir Izetbegović, lider SDA i dopredsjedavajući Doma naroda BiH, u intervjuu za “O kanal” najavljuje za sljedećih desetak dana sastanak delegacija ove stranke i HDZ-a BiH.

“Ali, nećemo razgovarati o meritumu stvari, o Izbornom zakonu BiH, samo ćemo uspostaviti dinamiku onoga što želimo da riješimo u sljedećih nekoliko mjeseci. Tu jeste Izborni zakon, ali prethodni korak je Vlada Federacije, Ustavni sud FBiH, zakoni na evropskom putu, bitni zakoni u Federaciji, koji stoje. Niz tema imamo i napravit ćemo dinamički plan. Prvi korak je Vlada FBiH, novi sastav ili rekonstrukcija”, govori Izetbegović.

Za izmjene Izbornog zakona se, tvrdi, mogu naći rješenja uz jaču medijaciju međunarodne zajednice. “Od Čovića i mene se traži model rješenja. Ne bih išao na to da sam pregovaram s HDZ-om, da nije predstavnika SAD-a i Evropske unije, kojima se ne može reći ne”, cijeni lider SDA.

Dodaje kako SDA insistira na tome da se domovi naroda bave isključivo zaštitom vitalnog nacionalnog interesa.

“Federalni Dom naroda je jači od Predstavničkog, što je anomalija i što je nama neprihvatljivo. Ubija se razlog postojanja bilo koje stranke osim nacionalnih. Mislim da ćemo prvo to rješavati”, poručuje Izetbegović.

Smatra da Valentin Inzko nije imao podršku PIC-a pa je dopušteno odlikovanje zločinaca poput Radovana Karadžića. Podsjeća na to da je Njemačka imala inicijativu vezanu za BiH, zajedno s Velikom Britanijom. “Nisam siguran da će doći do promjene u OHR-u. Rusi nisu za to rješenje i mogu ga zaustaviti u Vijeću sigurnosti. Zato treba prvo vakcinisati gospodina Inzka, da nam dugo poživi”, govori Izetbegović.

Dodaje da “SNSD i Dodik žele od RS-a praviti državu, a cilj im je da ovo faktički bude konfederacija, dok cilj HDZ-a glasi pozicioniranje, da se bez njih ništa ne može uraditi”.

Vijeće ministara naziva indolentnim, posebno u kontekstu vakcinacije.

“VMBiH mora da radi svoj posao. Mogli bismo i mi reagovati u FBiH brže, ali nakon iskustava s respiratorima, ne znam mogu li i od koga tražiti da neke stvari radi preko reda. Čekamo od VMBiH da uradi svoj posao”, naglašava Izetbegović.

Potvrđuje da su uspostavljene veze s članovima nove američke administracije.

“Previše je ovdje međunarodna zajednica nudila rješenja, koja smo odbijali, pa ne bi bilo dobro da se sada očaravamo time što imamo Bidena. Iz razgovora s ambasadorom SAD-a ne vidim prostor za ogromna očekivanja, ali vjerovatno je rano pretpostaviti šta se može postići. Trebamo mi ponuditi modele i tražiti njihovu potporu”, smatra predsjednik SDA.

“Blokade kakve imamo”, dodaje Izetbegović, “moramo riješiti.”

“Lajčak je krenuo u to i stao na pola puta. Ne možete ubijati državu i biti plaćeni za to”, naglašava Izetbegović.

O kandidaturi za člana Predsjedništva BiH kaže kako je logično da se lider stranke ne izmiče, ali da ipak do općih izbora imaju još dvije godine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo