Subota, 24 rujna, 2022

Bakir Izetbegović: To su respiratori koji ne mogu opslužiti najteže pacijente, niko u BiH nije umro na njemu

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović komentirao je posljednja dešavanja u vezi afere “Respiratori”. Kazao je kako nikada nije rekao da ti respiratori ne valjaju već da ne mogu opslužiti najteže pacijente. Tražio je odgovor od istražnih organa.

“To su respiratori koji ne mogu optužiti najteže pacijente, a takvih je 20-30 posto u izolotarijumu. Ali, onih 60-70 posto mogu opslužiti i to rade. Znam iz prve ruke jer mi supruga predvodi KCUS“, kazao je Izetbegović.

Istakao je kako ne bi da govori o kvalitetu, ali da očekuje od nadležnih organa da kažu šta je s respiratorima.

“Imamo kontroverzne priče i koriste se za neutemeljenu kampanju i postizanje politčkih ciljeva na jednoj najbolnijoj temi. Jako je neljudski i ružno i nekorektno koristiti strah ljudi i paniku da bi se neki politički poeni pobrali. Podaci kineske ambasade su da je u 40 zemlja otišlo 20.000 ovakvih respiratora i da nigdje nije bilo problema sem u FBiH. Niko u BiH nije do sada umro na tom respiratoru jer ti respiratori opslužuju relativno lakše pacijente”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o masovnijoj vakcinaciji, kazao je kako je danas donesena odluka o donaciji 50.000 vakcina iz Malezije.

“Na jedan telefonski poziv i pismo gospodina Šefika Džaferovića. Imali smo donaciju Srbije kada je u pitanju vakcinacija u BiH. A po jednom pozivu Džaferovića ćemo dobiti 50.000 od Malezije. Sličnu stvar sam dogovorio s prijateljima iz Kine – 50.000 vakcina. Po mom pozivu stiglo je 30.000 vakcina iz Turske. Evo 130.000 vakcina na ovakav način. Nije to broj koji može omogućiti masovnu vakcinaciju, ali jeste stanovit broj koji može najrizičnije grupe da zadovolji”, rekao je Izetbegović.

Kazao da kako očekuje da uz vakcine Covax sistema i EU For Health u naredna 2-3 mjeseca možemo dobiti oko milion vakcina.

“Sad je to dalje na organizaciji kantona, entiteta, opština i ko će se sve angažovati. Ali može se krenuti s većom vakcinacijom”, kazao je Izetbegović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mladi neće za volan, Evropi fali 400.000 vozača

Prema studiji konsultantske firme Transport Intelidžens, procenjuje se da Evropi nedostaje 400.000 vozača kamiona da bi pokrili trenutne potrebe,...

Možda vas zanima i ovo