Utorak, 31 siječnja, 2023

Baklja sa sarajevske Olimpijade se prodaje na aukciji

Nemojte propustiti

Baklja sa Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, nalazi se u ponudi internet prodajnog servisa Ebay. Početna cijena ovog suvenira uz koji se prodaje i dres s ovog takmičenja, je 4.499 dolara.

baklja sarajevo_3Tragom ove informacije, kontaktirali smo Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, no njegovi predstavnici ovom događaju ne žele poklanjati veliku pažnju.

Kako je u razgovoru za portal Radiosarajevo kazao direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić, u pripremi najvećeg sportskog događaja u historiji naše zemlje, na razne je načine podijeljen veliki broj primjeraka olimpijskih baklji.

”I ranije su se na razne načine mogli nabaviti suveniri sa Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. Prema našim informacijama, proizvedeno je blizu 2.000 baklji, a mnoge su podijeljene još tokom pripreme Igara. Godinama se nalaze i u ponudama sarajevskih antikvarnica i zaista ovom događaju ne bih pridavao neki poseban značaj”, rekao je Edin Numankadić.

Olimpijski muzej posjeduje bogatu zbirku suvenira koji datiraju iz perioda Olimpijade, a u kolekciji se ne nalazi originalna baklja kojom je zapaljen plamen na stadiona Koševo.

32523_vest_baklja_sarajevo-1”Orginalna baklja korištena za paljenje plamena 8. februara 1984. nalazi se u jednoj privatnoj kolekciji, dok se u Muzeju nalaze tri ovakva suvenira”, kazao je Edin Numankadić na kraju razgovora za Radiosarajevo.

Aukcija na Ebayu završava se večeras (utorak) u 23.39 sati.

Izvor: Radiosarajevo

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo