Subota, 1 travnja, 2023

Bakšiš će i u dijelu BiH biti oporezovan?! Priprema se set mjera… Kako će ga konobari dobijati?

Nemojte propustiti

– Postoje još neke stvari koje bi trebalo preciznije urediti, ali vidjeli smo da su pitanje uvođenja bakšiša u fiskalni sistem prvo pokrenuli u Hrvatskoj, a potom su u Srbiji najavili da će krenuti u istom smjeru, ali da će sačekati njihova iskustva.

Nakon što je Privredna komora Hrvatske pripremila nacrt zakona po kome bakšiš treba da uđe u sistem fiskalizacije, te pokrenuta inicijativa da se to uradi i u Srbiji, sada i ugostitelji u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, tačnije u Republici Srpskoj pripremaju set mjera koji, između ostalog, treba omogućiti da fiskalna kasa prepoznaje konobarski bakšiš.

Član Upravnog odbora Udruženje ugostitelja i hotelijera RS „HoReCa“ Goran Kurtinović kaže da se bakšiš trenutno nalazi u svojevrsnoj sivoj zoni za poslodavce, ali ne i za konobare.

– Konobar donese gostu fiskalni račun od recimo 90 KM, a gost koji plaća karticom mu kaže da otkuca 100 KM. Konobar tako i uradi i na kraju smjene iz keša kojim su plaćali drugi gosti uzme sebi tih 10 KM dobijenog bakšiša i to je u redu, jer je on dobio taj bakšiš – objašnjava Kurtinović za Capital.

On dodaje da bi mogao nastati problem kada bi potpuno prestalo poslovanje sa kešom, jer u tom slučaju konobari ne bi imali od čega da uzmu dobijeni bakšiš, jer bi on bio na računu poslodavca.

– U tom slučaju bi se postavilo pitanje oporezivanja, odnosno pitanje na koji način bi poslodavac konobaru isplatio bakšiš. Ali dugo vremena će kod nas trebati da keš ode u istoriju, tako da pitanje bakšiša trenutno kod nas nije akutan problem – kaže Kurtinović.

Međutim, on ističe da je potrebno regulisati pitanje viška para koje inspektori eventualno pronađu prilikom kontrole.

– Inspektori koji tjeraju mak na konac mogu da napišu kaznu poslodavcu ukoliko kod konobara pronađu više para nego što je prokucano kroz fiskalnu kasu, a mogu pronaći više ako je konobar dobio bakšiš. Zbog takvih stvari bi na neki način trebalo regulisati i ozakoniti pitanje bakšiša – objašnjava Kurtinović.

On ističe da će poslodavci tražiti i da se odgovornost za neizdavanje fiskalnih računa sa poslodavca prebaci na konobare.

– Postoje još neke stvari koje bi trebalo preciznije urediti, ali vidjeli smo da su pitanje uvođenja bakšiša u fiskalni sistem prvo pokrenuli u Hrvatskoj, a potom su u Srbiji najavili da će krenuti u istom smjeru, ali da će sačekati njihova iskustva. Mi ćemo sačekati iskustva iz Srbije – kaže Kurtinović.

Podsjećamo, Privredna komora Hrvatske otkrila je da priprema nacrt zakona po kome bi bakšiš ušao u sistem fiskalizacije, jer on trenutno ne postoji u hrvatskom zakonodavstvu pa se elektronski naplaćen bakšiš tretira jednako kao osnovni dohodak i poslodavci na njega plaćaju porez.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo