Četvrtak, 25 travnja, 2024

Bakterije u flaširanoj vodi na bh. tržištu – odgovorni nepoznati, nadležni bez reakcije

Preporučeno

Dok građani traže imena, u Zavodu, čini se, greške u koracima, pa tišina.

Sedam uzoraka od sedamdeset testiranih flaširanih voda sa bh. tržišta sadrže bakterije koje mogu biti opasne po ljudsko zdravlje. Rezultat je to posljednjeg monitoringa kojeg je proveo Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. Iako je Zavodu poznato ko su proizvođači onečišćene vode, pravdajući se pravilima i zakonima, imena čuvaju u tajnosti. Zbog toga, sve vode sa bh. tržišta sada su pod sumnjom i svrstane u isti koš. Odgovorni nepoznati, a nadležni bez reakcije, piše Federalna.ba.

Ešerihija koli i fekalne streptokoke – sve to u flaširanoj vodi na bh. tržištu. Zavod za javno zdravstvo pronašao, objavio, pa se povukao. Gotovo mjesec nakon objave nema konkretnog objašnjenja, pa ni upozorenja. O sankcijama ni riječi. Ko je odgovoran, poznato samo užem krugu.

Upravo se čita:  "Ne pamtimo ovako tešku situaciju": U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Informacije na kapaljku i uz, čini se, kontrolu. Zato, građani više ne vjeruju nijednom proizvođaču. Dok se ne otkriju odgovorni, svi su pod sumnjom:

“Ne kupujem vodu. Pijem vodu iz česme i koristim malo onaj bokal Brita, a to mi je sumnjivo, da nije nešto povezano, neka mućka.”

“Radije ću kući da prokuham tu vodu dok vidimo je li to istina ili je to neki trik.”
“Radije ovu našu da pijemo, česmovaču. Najbolje je, to vam je najsigurnije.”

Dok građani traže imena, u Zavodu, čini se, greške u koracima, pa tišina.

“One su Pravilnikom definisane da ne smiju biti prisutne nikako”, izjavio je Daniel Maestro, šef Odjela za mikrobiološku analizu namirnica, voda i predmeta opće upotrebe.

Upravo se čita:  Novi javni poziv za prevazilaženje energetske krize za građane BiH: Evo ko sve ima pravo na pomoć EU

Nešto kasnije, ista tema, isti rezultati, ali u Zavodu drugo tumačenje. Rekli, pa porekli.

“Ono što možemo potvrditi je da pronađena onečišćenja nisu u količini koja bi bila štetna po ljudsko zdravlje, što je na konferenciji za novinare jasno naglašeno”, naveli su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Više ili manje onečišćena voda, sve po potrebi. Ali u jednom su dosljedni – proizvođači i dalje nisu imenovani.

“Nemojte tražiti imena, jer mi nismo nadležni govoriti o pojedinom proizvođaču”, tvrdi Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Sve je opravdano time da ova kontrola nije vršena na zahtjev nadležnih inspekcija. Ipak, Zavod za javno zdravstvo je utvrđene rezultate proslijedio na adresu Federalne uprave za inspekcijske poslove. Tamo su već učinjeni prvi koraci. Inspekcijski nadzor punionica vode je pojačan.

Upravo se čita:  Delegacija EU u BiH osudila negiranje genocida u Srebrenici: U Evropi nema mjesta revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca

“Prema dosadašnjim podacima kantonalnih inspekcija, u do sada izvršenim nadzorima sporne vode nisu zatečene na tržištu niti je laboratorijskim analizama utvrđena neusklađenost uzoraka”, saopštili su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

U lancu nadležnih i odgovornih za sada prvi potez učinila inspekcija. No, ključni problem nije riješen. Cilj Zavoda je bio, čini se, transparentnost, a s monitoringom na površinu izašlo je sve. Pa tako vidimo da se na policama marketa nudi svašta, a onda kada nepravilnost bude utvrđena, nema prepreke da isti proizvod ostane na polici sve dok ga kupac ne stavi u korpu, pa kući donese manje ili više štetne bakterije, za koje niko neće odgovarati.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas