Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Balkanci kontrolišu ‘najveći kartel svijeta’

Nemojte propustiti

Kriminalci iz Srbije i Crne Gore sa Balkana kontrolišu podzemlje u Australiji, a imaju veze sa bandama u Kolumbiji, Meksiku i Aziji, pišu mediji u Australiji.

Kako prenosi Daily Telegraph, veliko istraživanje News Corpa otkrilo je niz detalja o jednom od najvećih narko-kartela na svijetu, koji vode ljudi sa Balkana.

Na čelu kartela su navodno imigranti iz bivše Jugoslavije, “nekada istaknute figure podzemlja”, kojima je baza devedesetih bio Kings Kros, sidnejski centar noćnog života, ali i kriminala.

Kako tvrdi list, svi oni su se sredinom prošle decenije naizgled povukli iz kriminala, napustili Australiju i vratili se na Balkan. Međutim, nova istraga pokazuje da su oni pažljivo isplanirali svoj povratak i ispleli kriminalnu mrežu koja se širi svijetom.

“Droga se u Australiju unosi i rastura zahvaljujući lokalnim bandama motociklista, a kartel sada ‘aktivira spavače’ u drugoj i trećoj generaciji austarlijskih kriminalaca kako bi se dovršilo ono što u suštini predstavlja smjenu generacija u podzemlju”, piše u istraživanju.

Jedan policijski zvaničnik je rekao da je ova kriminalna organizacija najveća prijetnja za Australiju, zahvaljujući svojim čvrstim osnovama, disciplini i uticaju u lokalnim komunama.

“Korijen problema je posijan kada je bivši predsjednik Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević sponzorisao selidbu kriminalnih familija u Australiju, tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog godina”, piše u istraživanju.

Kako se navodi, australijska policija je ustanovila da se određen broj ozloglašenih kriminalaca za koje se vjerovalo da su se povukli devedesetih, vratio na čelo kartela i to iz svojih baza u Srbiji i Crnoj Gori.

Mrežu navodno vodi bivši kriminalac iz Kings Krosa Vaso Ulić, koji je u Australiju otišao 1979. godine, da bi je napustio zauvijek 2005. godine.

Kako se navodi, ova mreža u Australiju godišnje “upumpa” najmanje šest tona droge – kokaina i ekstazija, donosi B92.

Dodatni problem predstavlja to što Australija nema sporazum o ekstradiciji sa Crnom Gorom iako policije dvije zemlje već sarađuju na ovom slučaju. Crnogorsko tužilaštvo je za “Njuz korp” potvrdilo da ima dosije o Uliću.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Koliko treba četveročlanoj porodici? Smještaj u Neumu oko 700, u Makarskoj oko 1.000 KM više

Cijene koje smo izdvojili, valja napomenuti, nisu strogo zacementirane, smještaj, piće i hranu moguće je pronaći i po povoljnijim,...

Možda vas zanima i ovo