Srijeda, 26 siječnja, 2022

Ban Ki-moon: Srebrenica je sveto tlo

Nemojte propustiti

Generalni sekretar UN-a posjetio je Memorijalni centar Potočari-Srebrenica i odao počast žrtvama genocida.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izjavio je nakon posjete  Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica da su Ujedinjene nacije u julu 1995. propustile da zaštite Srebrenicu.

„Moramo naučiti lekciju iz Srebrenice kako bi spriječili nove pokolje u svijetu“, kazao je Ban i dodao da za generalnog sekretara UN-a ne postoji tužnije mjesto za posjetu od dolaska u Memorijalni centar žrtvama genocida u Srebrenici.   

„Ovdje stojim u tuzi i žalosti. Mi dijelimo bol, izražavam duboko poštovanje žrtvama i suosjećamo s njihovim porodicama. Svima kažem da je cijeli svijet sa njima. Ništa ne može nadoknaditi takvu bol i prazninu u srcima. Niko ne može nadoknaditi očevu ruku i osmijeh djeteta. Znam da je mnogo majki ovdje sahranilo svoje sinove i izražćavam im svoje duboko poštovanje“, kazao je Ban.

„Dok stojim i gledam beskrajne nizove grobova, imena Amir, Fikret, Hamdija i još njih osam hiljada, hoću da kažem da je Srebrenica sveto tlo za porodice žrtava ali i za porodice nacija“, poručio je generalni sekretar UN-a.

Ban se prethodno poklonio žrtvama genocida i položio vijenac kod spomen obilježja. Obišao je musalu i zid sa imenima svih 8.372 žrtava genocida. 
U pratnji generalnog sekretara UN-a bili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i v.d. načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković.
Izetbegović je posjetu Ban Ki-moona Memorijalnom centru nazvao hrabrom.  „Došli ste da se suočite sa onim što je rezultat grešaka i kukavičluka vaših prethodnika, jer prema Rezoluciji 1999 UN su priznale grešku u Srebrenici“, kazao je predsjedavajući bh. Predsjedništva.

Ban Ki-moon se u spomen sobi Memorijalnog centra sastao sa predstavnicima udruženja žrtava preživjelih Srebreničana i kazao im da suosjeća s njihovom patnjom.

Ban je nakon posjete Memorijalnom centru u Potočarima krenuo za Sarajevo. Na međunarodnom aerodromu održat će konferenciju za novinare, što će biti posljednji sadržaj njegove šestodnevne balkanske turneje, nakon čega se vraća u sjedište UN-a u New Yorku. 

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Austrijski “Heute”: Niko ne donosi više korone od Bosanaca

Dobra vijest je, piše Heute, što su se slučajevi zaraženih koronom među putnicima koji se vraćaju iz gotovo svih...

Možda vas zanima i ovo