Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Ban Ki-moon: Srebrenica je sveto tlo

Nemojte propustiti

Potvrđene jučerašnje najave: U bh. entitetu RS pooštrene mjere!

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, zasjedao je Entitetski štab za vanredne situacije na kome su donesene nove...

Pročitajte koje mjere je Vlada KS usvojila na današnjoj sjednici

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo danas se od ranih jutarnjih sati održava Hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo....

COVAX već isporučio 10 miliona doza u 15-ak zemalja, BiH kasni i za Ruandom

Vijeće ministara BiH danas je saopćilo da je BiH ispunila sve uvjete za dobijanje vakcina preko ovog mehanizma. Naše...

Zašto cijena piletine u BiH vrtoglavo raste: Kilogram filea i do devet KM, a biće i skuplji

Direktor mesne industrije “Madi” Tešanj, ističe da je posljednjih dana došlo do porasta cijena piletine te da se može...

Generalni sekretar UN-a posjetio je Memorijalni centar Potočari-Srebrenica i odao počast žrtvama genocida.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izjavio je nakon posjete  Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica da su Ujedinjene nacije u julu 1995. propustile da zaštite Srebrenicu.

„Moramo naučiti lekciju iz Srebrenice kako bi spriječili nove pokolje u svijetu“, kazao je Ban i dodao da za generalnog sekretara UN-a ne postoji tužnije mjesto za posjetu od dolaska u Memorijalni centar žrtvama genocida u Srebrenici.   

„Ovdje stojim u tuzi i žalosti. Mi dijelimo bol, izražavam duboko poštovanje žrtvama i suosjećamo s njihovim porodicama. Svima kažem da je cijeli svijet sa njima. Ništa ne može nadoknaditi takvu bol i prazninu u srcima. Niko ne može nadoknaditi očevu ruku i osmijeh djeteta. Znam da je mnogo majki ovdje sahranilo svoje sinove i izražćavam im svoje duboko poštovanje“, kazao je Ban.

„Dok stojim i gledam beskrajne nizove grobova, imena Amir, Fikret, Hamdija i još njih osam hiljada, hoću da kažem da je Srebrenica sveto tlo za porodice žrtava ali i za porodice nacija“, poručio je generalni sekretar UN-a.

Ban se prethodno poklonio žrtvama genocida i položio vijenac kod spomen obilježja. Obišao je musalu i zid sa imenima svih 8.372 žrtava genocida. 
U pratnji generalnog sekretara UN-a bili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i v.d. načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković.
Izetbegović je posjetu Ban Ki-moona Memorijalnom centru nazvao hrabrom.  „Došli ste da se suočite sa onim što je rezultat grešaka i kukavičluka vaših prethodnika, jer prema Rezoluciji 1999 UN su priznale grešku u Srebrenici“, kazao je predsjedavajući bh. Predsjedništva.

Ban Ki-moon se u spomen sobi Memorijalnog centra sastao sa predstavnicima udruženja žrtava preživjelih Srebreničana i kazao im da suosjeća s njihovom patnjom.

Ban je nakon posjete Memorijalnom centru u Potočarima krenuo za Sarajevo. Na međunarodnom aerodromu održat će konferenciju za novinare, što će biti posljednji sadržaj njegove šestodnevne balkanske turneje, nakon čega se vraća u sjedište UN-a u New Yorku. 

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Potvrđene jučerašnje najave: U bh. entitetu RS pooštrene mjere!

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, zasjedao je Entitetski štab za vanredne situacije na kome su donesene nove...

Možda vas zanima i ovo