Srijeda, 22 ožujka, 2023

Banana: Lijek za (skoro) sve!

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Banane sadrže tri prirodna šećera – saharozu, fruktozu i glukozu, kao i hranljiva vlakna. Ovo voće će vam brzo podići energiju, ali ima i iznenađujuće pozitivnih efekata na zdravlje.

O tome koliko će vam ovo voće podići energiju, najbolje govori podatak da su dvije banane dovoljne da obezbijede snagu za fizički trening u trajanju od 90 minuta.

Pored toga, neki naučnici tvrde da banana pomaže i u borbi protiv depresije. Razlog za to je, kako kažu, triptofan, protein koji se nalazi u ovom voću, a koji tijelo obrađuje i pretvara serotonin – hormon koji je odgovoran za raspoloženje i osjećanje sreće.

Drage dame, kada vas muči predmenstrualni sindrom i imate onaj osjećaj da možete da “eksplodirate” zbog svake sitnice, pojedite bananu. Stručnjaci tvrde da vitamin B6 koji ovo voće sadrži reguliše nivo glukoze u krvi, što dobro utiče na raspoloženje.

Zbog velike količine gvožđa koja se nalazi u bananama, konzumiranjem ovog voća stimuliše se proizvodnja hemoglobina u krvi, što pomaže u borbi protiv anemije.

Ovo tropsko voće bogato je i kalijumom, a u sebi sadrži veoma male količine soli, što ga čini dobrim saveznikom za regulisanje krvnog pritiska.

Zbog toga što sadrži velike količine hranljivih vlakana, banane pomažu u održavanju normalnog funkcionisanja crijeva. Zbog toga se preporučuje osobama koje imaju problema sa konstipacijom.

Stručnjaci tvrde da je jedan od najbržih načina da pobijedite mamurluk poslije “lude noći”, da napravite napitak od banana, mlijeka i meda. Vlakna koja se nalaze u ovom tropskom voću, umirit će stomak i, uz pomoć meda, podići nivo šećera. Iako vam možda neće biti do mlijeka, stručnjaci objašnjavaju da će on rehidrirati organizam nakon velikih količina unijetog akohola.

Banane svojim sastojcima umiruju i kiselinu u želucu, zbog čega ih stručnjaci preporučuju osobama koje imaju problem sa gorušicom.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo