Subota, 27 studenoga, 2021

Bandić: Ili ravnopravnost Hrvata u BiH ili svako na svoju stranu

Nemojte propustiti

Milan Bandić
Milan Bandić

Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini mora da se popravi da bi birali svoje predstavnike u vlasti, a ukoliko nije moguće osigurati ravnopravnost najmalobrojnijeg naroda, bolje je da svako živi za sebe, kaže gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

On je, u intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz”, istakao da Hrvatskoj položaj Hrvata i razvoj države BiH moraju da budu strateški interes.

“Načelo majorizacije u Federaciji, kojim dio bošnjačkog vođstva Hrvate gura na marginu i u neravnopravan položaj, nije dobar. Hrvati treba da imaju ista prava kao Bošnjaci i Srbi, da budu konstitutivni narod koji bira svoje predstavnike. Ako to ne mogu da urade, onda je je bolje svako za sebe”, rekao je ovaj hrvatski političar.

On je naglasio i da se BiH ne može nazvati demokratskom zemljom ako Hrvati nisu u njoj ravnopravni i pozvao političare u BiH da mijenjaju Ustav.

Bandić nije isključio ni mogućnost da se nekada u budućnosti kandiduje na izborima u BiH.

“Za sada neću, ali, ako me naljute, doći ću i kandidovaću se, vidjeću na kom nivou. Ne bih bio bez šansi”, poručio je zagrebački gradonačelnik, inače, hercegovačkog porijekla.

Bandiću je nedavno sarajevsko Gradsko vijeće dodijelilo priznanje počasnog građanina, a kada je izjavio da Hrvati u BiH treba da dobiju treći entitet da bi bili ravnopravni, povučena je odluka o dodjeli priznanja.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo