Utorak, 2 ožujka, 2021

Banja Luka: Ogorčeni građani i ovo ljeto ostaju žedni

Nemojte propustiti

U idućih 14 dana očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije

Iz Federalnog ministarstva zdravstva očekuju pogoršanje epidemiološke situacije u naredne dvije sedmice. Dok se stalno nešto čeka i očekuje odnosno...

Članovi Predsjedništva s direktorom WHO: BiH ispunila sve obaveze za vakcine

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili generalnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije Ghebreyesusu na njegovoj podršci Bosni i Hercegovini u dobivanju...

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo donaciju vakcina iz Srbije

Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici prihvatio je donaciju kojom je Republika Srbija obezbijedila Bosni i Hercegovini, za...

Aleksandar Vučić stigao u Sarajevo s doniranim vakcinama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Sarajevo, a na Međunarodnom aerodromu dočekali su ga članovi Predsjedništva BiH Milorad...

Pojedina prigradska naselja i rubni ruralni dijelovi najvećeg grada u Republici Srpskoj i ovo ljeto, uz nesnosne vrućine, koje dosežu i do 40 stepeni, nemaju vodu. Na početku 21. vijeka, ogorčeni mještani Šibova i još nekih naselja, pričaju da ostaju žedni i da im je danas teže nego kada su se oslanjali samo na vlastite bunare.

Foto: IlustracijaMještani Šibova pričaju da su prije tri godine “Vodovodu“ uplatili po 2.000 KM, a zauzvrat često se dešava da su i po nekoliko mjeseci slavine suve.

Slično stanje je i u naselju Pavlovac.

Kao jedino rješenje nadležni su ponudili redukcije drugim gradskim zonama kako bi se koliko-toliko popravila situacija u dijelovima grada koji hronično nemaju vodu.

– Na prve dojave da je količina vode značajno smanjena reagovalo se na način da je uspostavljen režim redukcije za 430 domaćinstava, i da je to, u ovom trenutku, jedino moguće rješenje. Tako će svaki drugi dan, od devet sati ujutro, biti isključivani naselja Pervan donji – Koprene, Miloševići – Vučići i niže zone Pavlovca (Mihajlovići, Đurđevića put, Ninkovići i Kopanje), dok će u tom periodu vodu imati naselji Šibovi i više zone Pavlovca, pojasnio je direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić.

Tvrdi da visoke temperature izazivaju povećanu potrošnju vode na seoskom području, dok je posljedica suše smanjena količina vode na izvorištima kojima raspolaže ovaj Centar.

Situaciju dodatno otežava to što, u sinergiji ova dva negativna faktora, dolazi do, kako kaže, neracionalnog korištenja vode.

On je istakao da je prije nekoliko dana na području naselja Pavlovac došlo do nedostatka vode, naglasivši da su geografski položaj i tehnička rješenja ovog naselja takva da dozvoljavaju samo određene količine za snabdjevanje potrošača na ovom prostoru.

– Centar za razvoj i unapređenje sela može da isporuči potrošačima na području naselja Pavlovac, koji gravitiraju rezervaru Koprivnjak, onoliko vode koliko preuzme od gradskog “Vodovoda”. Mi ovu vodu praktično kupujemo od “Vodovoda” da bi je isporučili potrošačima, rekao je Šarić.

Godinama se za ovaj problem zna pa je sačinjen program vodosnabdijevanja rubnog i seoskog područja koji podrazumijeva izgradnju novih kapaciteta.

Od tada su prošle pune četiri godine, a mještani ugroženih naselja i dalje čekaju da iz slavine poteče voda.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U idućih 14 dana očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije

Iz Federalnog ministarstva zdravstva očekuju pogoršanje epidemiološke situacije u naredne dvije sedmice. Dok se stalno nešto čeka i očekuje odnosno...

Možda vas zanima i ovo