Četvrtak, 19 svibnja, 2022

Banja Luka: Počeo sastanak lidera vodećih stranaka

Nemojte propustiti

Očekuje se dogovor oko provedbe presude Sejdić Finci.

Foto: AnadolijaU Banjaluci je počeo sastanak lidera vodećih stranaka u BiH koji će pokušati da postignu dogovor u vezi sa primjenom presude suda u Strazburu u predmetu Sejdić – Finci i mehanizmima koordinacije o pristupanju BiH Evropskoj uniji.
Predsjednik SDS Mladen Bosić, koji je domaćin ovog sastanka, kazao je da očekuje dogovor o presudi Sejdić-Finci ukoliko prijedlog stranaka iz Federacije BiH ne bude ugrožavao interes Republike Srpske.

“Ukoliko njihov prijedlog bude takav da ne ugrožava interese RS i ne nameće RS-u bilo kakvo rješenje, mislim da bi mogli doći do rješenja koje bi zadovoljilo i Federaciju i RS, što bi bio veliki napredak u međusobnim dogovorima”, rekao je Bosić .

Naglasio je da ukoliko partneri iz Federacije misle da mogu da diktiraju rješenje RS i da samo ono što oni predlože može biti usvojeno, onda će BiH imati problem i “nastaviće se natezanje oko pitanja Sejdić-Finci'”.

Bosić očekuje da od federalnih partnera, prvenstveno SDP-a i HDZ-a, čuje šta su dogovorili na nivou Federacije BiH o ovom pitanju, kako bi mogli da otpočnu konkretni razgovori.

Na sastanku će biti riječi i o temama koja se tiču Evropske unije i Mape puta.
“Ukoliko bude dobre volje da se i to pitanje riješi, onda bi to bili veliki pomaci naprijed, što bi omogućilo da se ispune svi postavljeni zahtjevi”, kazao je Bosić.
Podsjećamo, sinoć su o temama današnjeg sastanka u Banjoj luci razgovarali lideri HDZ-a i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik. Čović je izrazio uvjerenje da će biti postignut dogovor o provedbi presude Sejdić – Finci na principu asimetričnih rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH.

Današnjem sastanku u Banjaluci, osim predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i lidera HDZ-a Dragana Čovića, prisustvuju predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, vođa SDA Sulejman Tihić, predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić i lider SBB-a Fahrudin Radončić.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Bivša prodavačica otkrila detalje iz marketa koje kupci ne primjećuju

Jedan kutak dućana savjetuje da izbjegavaju svi kupci, a to je zahod. Neimenovana bivša djelatnica supermarketa iz Britanije otkrila je...

Možda vas zanima i ovo