Četvrtak, 25 veljače, 2021

Banja Luka: Počeo sastanak lidera vodećih stranaka

Nemojte propustiti

Vlada napravila štamparsku grešku: Detalji nove naredbe za građane KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je novu naredbu koja se počinje primjenjivati od sutra, 25. februara 2021. Novom...

Proglašene oštrije mjere: Od sutra se primjenjuje nova naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS objavio je nove naredbe, preporuke i mjere koje stupaju na snagu 25. februara 2021....

BiH napravila važne korake ka NATO-u: Formirana komisija, usvojen Program reformi i biće poslan u Brisel

Ministrica Turković je kazala kako su i svi srpski ministri glasali za Program reforme i da se on u...

Palmer pohvalio Dodika zbog skidanja table sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića

U intervjuu za Glas Amerike, Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za Evropu i Evroaziju, te specijalni...

Očekuje se dogovor oko provedbe presude Sejdić Finci.

Foto: AnadolijaU Banjaluci je počeo sastanak lidera vodećih stranaka u BiH koji će pokušati da postignu dogovor u vezi sa primjenom presude suda u Strazburu u predmetu Sejdić – Finci i mehanizmima koordinacije o pristupanju BiH Evropskoj uniji.
Predsjednik SDS Mladen Bosić, koji je domaćin ovog sastanka, kazao je da očekuje dogovor o presudi Sejdić-Finci ukoliko prijedlog stranaka iz Federacije BiH ne bude ugrožavao interes Republike Srpske.

“Ukoliko njihov prijedlog bude takav da ne ugrožava interese RS i ne nameće RS-u bilo kakvo rješenje, mislim da bi mogli doći do rješenja koje bi zadovoljilo i Federaciju i RS, što bi bio veliki napredak u međusobnim dogovorima”, rekao je Bosić .

Naglasio je da ukoliko partneri iz Federacije misle da mogu da diktiraju rješenje RS i da samo ono što oni predlože može biti usvojeno, onda će BiH imati problem i “nastaviće se natezanje oko pitanja Sejdić-Finci'”.

Bosić očekuje da od federalnih partnera, prvenstveno SDP-a i HDZ-a, čuje šta su dogovorili na nivou Federacije BiH o ovom pitanju, kako bi mogli da otpočnu konkretni razgovori.

Na sastanku će biti riječi i o temama koja se tiču Evropske unije i Mape puta.
“Ukoliko bude dobre volje da se i to pitanje riješi, onda bi to bili veliki pomaci naprijed, što bi omogućilo da se ispune svi postavljeni zahtjevi”, kazao je Bosić.
Podsjećamo, sinoć su o temama današnjeg sastanka u Banjoj luci razgovarali lideri HDZ-a i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik. Čović je izrazio uvjerenje da će biti postignut dogovor o provedbi presude Sejdić – Finci na principu asimetričnih rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH.

Današnjem sastanku u Banjaluci, osim predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i lidera HDZ-a Dragana Čovića, prisustvuju predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, vođa SDA Sulejman Tihić, predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić i lider SBB-a Fahrudin Radončić.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Muriz Memić: Nema se Alisa čemu nadati, ako je tata u pritvoru, doći će i ona na red sigurno

Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine danas su izvršeni pretresi objekata i dokumentacije Javne ustanove Hitna pomoć Sarajevo, saopćeno...

Možda vas zanima i ovo