Srijeda, 8 prosinca, 2021

Banjalučanka udarala glavom od zid da je ne popišu!

Nemojte propustiti

Poslije 22 godine, jučer je u BiH počeo, već sada historijski, popis stanovništva i domaćinstava, a već prvog dana banjalučki popisivači našli su se na mukama nakon što je jedna žena, odbivši da odgovori na pitanja, pokušala da se povrijedi lupajući glavom od zid!

Davor Josipović, jedan od instruktora, potvrdio je za Press RS da su popisivači poslije ovog incidenta ipak uspjeli da se dogovore sa ovom Banjalučankom i danas će ponovo pokucati na njena vrata kako bi obavili posao.

Ipak, prema pisanju Press-a najdramtičnije je bilo na liniji razgraničenja između Istočne i federalne Ilidže, gdje je grupa građana odbila da da podatke članovima popisne komisije iz FBiH.

“Jučer ujutro u ulici Vasilija Grđića u Istočnoj Ilidži došli su popisivači iz FBiH. Mi živimo u RS, poreze plaćamo tu, prijavljeni smo u Istočnoj Ilidži, gdje i glasamo. Zbog toga se ljudi koji žive na ovom području neće odazvati na popis. Gotovo da ne postoji kuća u tom dijelu koja nije izgubila nekoga u proteklom ratu. Sramotno je da se još ne zna granica”, kazao je za Press RS, Vaso Kerleta, stanovnik ove ulice.

Predsjednik Popisne komisije Nikola Golubović kaže da su popisni krugovi formirani da prate entitetsku granicu i da su jasno definisani.

“Naši popisivači se pridržavaju toga”, kaže Golubović.

Dubravko Malinić, predsjednik Popisne komisije u Banjaluci, kaže da je bilo slučajeva da u pojedinim domaćinstvima popisivači nisu zatekli nikoga pa će ponoviti posjetu u drugom terminu.

“To se desilo jer većina aktivnog stanovništva radi ujutro, pa su nam bili dostupni samo penzioneri i mladi. Međutim, veili broj građana došao je u popisnu komsiju rano ujutro tražeći da budu popisani, pa se napravila prilična gužva”, objasnio je Malinić.

Najveće statističko istraživanje, koje traje 15 dana, koštaće Bosnu i Hercegovinu 46 miliona maraka, a prvi rezultati biće poznati 90 dana od završetka popisa. Iz statističkih agencija apelovali su na sve građane da daju tačne podatke kako bi popisivači obavili svoj posao odgovorno i u skladu sa zakonom.

Nadležni su više puta ponovili i to da će podaci koji budu prikupljeni biti korišteni isključivo u statističke svrhe i neće biti ustupani bilo kojoj instituciji, organizaciji ili pojedincu.

Konačan posao u vezi sa popisom mora da bude završen do polovine 2016. godine, a rezultati će biti objavljivani sukcesivno.​

popis

Izvor: Mondo/Press

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo