Utorak, 31 siječnja, 2023

Banke u BiH prijavile čak 111 klijenata, sumnja se da peru novac

Nemojte propustiti

Banke u bh. entitetu RS prijavile su u prvih devet mjeseci ove godine čak 111 klijenata zbog sumnje u pranje novca, piše CAPITAL.

Taj broj je za čak 91 posto veći u odnosu na isti period prošle godine kada su banke prijavile 58 sumnjivih klijenata.

Zbog sumnje u pranje novca banke su prijavile ukupno 35 transakcija „teških“ 8,2 miliona КM.

To je za čak 52 posto više u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine, dok je vrijednost tih transakcija veća za 31 odsto.

Na osnovu dostavljenih izvještaja o gotovinskim transakcijama od 30.000 КM ili više, povezanim gotovinskim transakcijama od 30.000 КM ili više i sumnjivim transakcijama, banke su u prvih devet mjeseci 2022. godine prijavile Agenciji za istrage i zaštitu BiH ukupno 99.046 transakcija u vrijednosti od 8,7 milijardi КM.

„U odnosu na isti period 2021. godine povećan je broj prijavljenih transakcija za 48 odsto, dok je njihova vrijednost povećana za 55 odsto“, navodi se u devetomjesečnom izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

U izvještaju se dodaje i da u ovom periodu nije bilo prijavljenih sumnjivih transakcija, niti sumnjivih klijenata za finansiranje terorističkih aktivnosti.

Ranije istraživanje portala CAPITAL pokazalo je da su građevinarstvo i nekretnine, bankarski i sistem brzog transfera novca, ugostiteljstvo, osiguravajuće kuće, kladionice i kockarnice, advokati, računovođe, taksisti dio djelatnosti preko kojih se u BiH pere nelegalno stečen novac.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo