Četvrtak, 25 veljače, 2021

Baralija zabrinula Čovića: “Sastanak sa Koalicijom za Mostar ipak donio neke rezultate, nemam oraha u džepu, mogla bih voditi grad…”

Autor:N1

Nemojte propustiti

Ponedjeljak neradni dan u FBiH: Obilježava se 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom...

Inzko se ponovo oglasio: Biće posljedica ako Narodna skupština RS-a ne oduzme odlikovanja ratnim zločincima! Zakon o genocidu je spreman!

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valenzin Inzko bio je sinoć gost na Face TV-u kod Senada Hadžifejzović. Inzko...

Pooštrene mjere: Na snagu stupila nova naredba u KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom donio je novu naredbu koja se...

Samo u BiH: Miljenica Mirka Šarovića dobila političku, a zadržala državnu funkciju

Aćimović je inače snaha SDS-ovog Svetozara Aćimovića, i bliska je saradnica predsjednika SDS-a Mirka Šarovića. Gordana Aćimović, miljenica Mirka Šarovića,...

Baralija ističe da je najvažnije da se što prije usvoji različit način glasanja i da izbor gradonačelnika bude direktan izbora.

Irma Baralija, kandidatkinja BH bloka za gradonačelnicu Mostara, kazala je za N1 da je sastanak sa Koalicijom za Mostar koju predvodi SDA ipak donio neke rezultate. Ona je istakla da su se sastanku odazvale sve kolege, ali da je bilo teško očekivati da se dogovore krucijalne stvari.

Ona je kazala da je razgovarano o načinu glasanja za gradonačelnika, ali da je mnogo nepoznanica i dalje aktuelno. Baralija je kazala da Koalicija za Mostar neće imati ništa protiv da podrži implementaciju presude Sejdić-Finci u Mostaru, odnosno da i Ostali mogu biti kandidovani na izvršne funkcije u Gradskom vijeću Mostara.

“Mi imamo troje Ostalih, koji se ne mogu kandidivati na rukovodeće funkcije, to nije pravedno. Namjera je i želja da se implementira i omogući građanima iz reda Ostalih da se mogu kandidovati. Iz Koalicije su rekli da neće imati ništa protiv”, izjavila je Baralija.

Sa Koalicijom za Mostar su razgovarali i o načinu glasanja za gradonačelnika.

“Ovdje imamo pritisak, stresno je i za vijećnike i iz HDZ-a, a zamislite nas iz opozicije. Ima ovdje kolega koji imaju jednog ili dva predstavnika. Koliko vidim – pritisci su na njima. Znali smo šta se dešavalo 2008. kada se birao gradonačelnik. Bili smo 400 dana bez gradonačelnika. Toliko je trajala trgovina”, rekla je Baralija.

Ona je istakla da je najvažnije da se što prije usvoji različit način glasanja, i da izbor gradonačelnika bude direktan izbora.

“Govorili smo i o javnom glasanju na sjednici u petak, jer važno je da znamo kako je ko glasao. U Mostaru nažalost treba hrabrosti da glasate za gradonačelnike. Kažem nažalost, jer je to daleko od volje građana da biraju. Htjeli smo da razgovaramo da li je moguće da se glasa javno”, izjavila je Baralija.

Ona je za N1 govorila i o svojim šansama da zauzme mjesto gradonačelnice.

“Da ne vjerujem da imam šanse – ne bih se ni kandidovala. Da ne vjeruje BH blok – ne bi me ni kandidovali i podržali. Govorimo o legitimitetu, mi smo treća najznačajnija struja u Mostaru. HDZ ima 13, SDA 11, mi imamo šest. Nije da nismo snažan blok. Tu je kapital i presude i svega što smo pokušali raditi da se vrate izbori u Mostar. Nemam oraha u džepu. Mogla bih drugačije voditi politiku u ovom gradu, ne bih bila etiketirana od ovih ili onih. Radila bih za građane. Da su izbori direktni – sigurna sam da bih imala više šanse”, zaključila je Baralija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Samohrana majka uložila 60.000 eura u izgled: Neki idu na odmore, ja na zahvate

Njena misija da se promijeni plastičnim operacijama započela je jer je bila nesigurna u svoj izgled tokom tinejdžerskih dana. Trejsi...

Možda vas zanima i ovo