Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Baralija zabrinula Čovića: “Sastanak sa Koalicijom za Mostar ipak donio neke rezultate, nemam oraha u džepu, mogla bih voditi grad…”

Autor:N1

Nemojte propustiti

Baralija ističe da je najvažnije da se što prije usvoji različit način glasanja i da izbor gradonačelnika bude direktan izbora.

Irma Baralija, kandidatkinja BH bloka za gradonačelnicu Mostara, kazala je za N1 da je sastanak sa Koalicijom za Mostar koju predvodi SDA ipak donio neke rezultate. Ona je istakla da su se sastanku odazvale sve kolege, ali da je bilo teško očekivati da se dogovore krucijalne stvari.

Ona je kazala da je razgovarano o načinu glasanja za gradonačelnika, ali da je mnogo nepoznanica i dalje aktuelno. Baralija je kazala da Koalicija za Mostar neće imati ništa protiv da podrži implementaciju presude Sejdić-Finci u Mostaru, odnosno da i Ostali mogu biti kandidovani na izvršne funkcije u Gradskom vijeću Mostara.

“Mi imamo troje Ostalih, koji se ne mogu kandidivati na rukovodeće funkcije, to nije pravedno. Namjera je i želja da se implementira i omogući građanima iz reda Ostalih da se mogu kandidovati. Iz Koalicije su rekli da neće imati ništa protiv”, izjavila je Baralija.

Sa Koalicijom za Mostar su razgovarali i o načinu glasanja za gradonačelnika.

“Ovdje imamo pritisak, stresno je i za vijećnike i iz HDZ-a, a zamislite nas iz opozicije. Ima ovdje kolega koji imaju jednog ili dva predstavnika. Koliko vidim – pritisci su na njima. Znali smo šta se dešavalo 2008. kada se birao gradonačelnik. Bili smo 400 dana bez gradonačelnika. Toliko je trajala trgovina”, rekla je Baralija.

Ona je istakla da je najvažnije da se što prije usvoji različit način glasanja, i da izbor gradonačelnika bude direktan izbora.

“Govorili smo i o javnom glasanju na sjednici u petak, jer važno je da znamo kako je ko glasao. U Mostaru nažalost treba hrabrosti da glasate za gradonačelnike. Kažem nažalost, jer je to daleko od volje građana da biraju. Htjeli smo da razgovaramo da li je moguće da se glasa javno”, izjavila je Baralija.

Ona je za N1 govorila i o svojim šansama da zauzme mjesto gradonačelnice.

“Da ne vjerujem da imam šanse – ne bih se ni kandidovala. Da ne vjeruje BH blok – ne bi me ni kandidovali i podržali. Govorimo o legitimitetu, mi smo treća najznačajnija struja u Mostaru. HDZ ima 13, SDA 11, mi imamo šest. Nije da nismo snažan blok. Tu je kapital i presude i svega što smo pokušali raditi da se vrate izbori u Mostar. Nemam oraha u džepu. Mogla bih drugačije voditi politiku u ovom gradu, ne bih bila etiketirana od ovih ili onih. Radila bih za građane. Da su izbori direktni – sigurna sam da bih imala više šanse”, zaključila je Baralija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo