Subota, 18 rujna, 2021

Barišić: Grabar-Kitarović se uvjerila u pogubnost Čović-Dodik politike, Čović kukavički eskivirao dolazak u Posavinu

Nemojte propustiti

Zamjenik predsjednika Hrvatske stranke BiH Jozo Barišić smatra kako je nedavna iznenadna posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Derventi doprinijela, iako sa popriličnim zakašnjenjem, razotkrivanju nezapamćene informativne blokade i gebelske manipulacije o političkim odnosima u RS, pogubnom partnerstvu između Dragana Čovića i Milorada Dodika i povratku Hrvata u RS.

“Predsjednica Grabar Kitarović se na licu mjesta mogla uvjeriti kakva je nebriga HDZ BIH prema hrvatskim povratnicima u Bosansku Posavinu i kroz okrutnu činjenicu da u njezinoj blizini u Derventi nije bio vođa HDZ BIH Dragan Čović koji je zasigurno kukavički eskivirao dolazak u Posavinu kako bi izbjegao moguća negativna pitanja.

Jedno od tih pitanja svakako je i višegodišnja šutnja oko legitimnosti predstavljanja Hrvata u institucijama RS gdje Čoviću nisu sporni i ne smetaju mu tzv. Dodikovi Hrvati dok u FBiH podiže na noge domaću i međunarodnu javnosT zbog navodnoga inženjeringa i nelegitimnoga izbora i predstavljanja Hrvata u većem entitetu.

Također, hrvatska se predsjednica mogla uvjeriti kako se Hrvati žele vratiti u svoje prijeratne domove, ali žele održivi povratak i političko dostojanstvo.

„U tom smislu iskreno nas raduje i hrabri najnovija odluka Vlade RH koja je odobrila značajna sredstva za potporu projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u BiH i Republici Srpskoj. Taj potez Vlade RH je za svaku pohvalu i on ukazuje da pušu neki novi vjetrovi kada je u pitanju opstanak Hrvata u dijelovima BiH, koje je politika HDZ BiH, bolje rečeno politika Dragana Čovića, eksplicite otpisala u dosluhu sa „prijateljem“ Miloradom Dodikom.

Iako je dakle nedvojbeno da je godinama RH uglavnom svojim sredstvima pomagala obnovu domova za hrvatske povratnike u RS, politički manipulator Dragan Čović se na „daljinski“ punim ustima hvališe obnovom 5000 stambenih objekata u RS, pripisujući presudne zasluge sebi i svome dugogodišnjem ministru za povratak prognanika Davoru Čordašu.

Uvijek se u izbornoj godini, a poglavito sada kada mu se stolica opasno klima zbog proistočnih političkih avantura i „progledavanja“ Zagreba stožernik sjeti i lažno zabrine nad sudbinom Bosanske posavine i njezinih genocidno „očišćenih“ Hrvata misleći da je nastupio zaborav Hrvata u Republici Srpskoj o njegovom odnosu prema njima i njihovom povratku.

Treba li podjećati da je dolaskom Čovićeva ministra Čordaša uvelike iznevjerena nada povratnicima i obnova se svela na kapaljke i to podobnim bogatijim HDZ-ovcima, u što sam se kao predsjednik Općinskoga vijeća u Derventi mnogo puta uvjerio. Još jednom odgovorno upozoravam, tako da bi se tom i takvom obnovom moglo i trebalo samo pozabaviti tužilaštvo i organi gonjenja. Nikada i nigdje na svijetu nije do tada viđena takva diskriminacija ljudi u dodjeli donatorskih (tuđih) sredstava kao u RS, a naročito u Bosanskoj posavini.

Budući da je izborna godina, za očekivati je da se Čović sve više hvališe zaslugama u borbi za opstojnost Hrvata u RS, jer kako drugačije, nego neistinama, opravdati koketiranje sa politikom koja do krajnjih granica neukusa i ponižavanja ismijava legitimnost predstavljanja Hrvatskog naroda u institucijama RS”, kaže se u priopćenju Joze Barišića, zamjenika predsjednika Hrvatske stranke BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tegeltija oštro reagovao na izjavu gradnoačelnika Banjaluke: Stanivukoviću, tvoje je da se baviš vodovodom i kanalizacijom, a ne nacionalnim temama

Tegeltija se oglasio nakon izjave gradonačelnika Banjaluke da se nije mudro odricati Bosne i Hercegovine. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković tokom...

Možda vas zanima i ovo