Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

„Baščaršijske noći“: Otvoren Međunarodni festival folklora Sarajevo

Nemojte propustiti

Svečanim defileom folklornih grupa kroz grad, jučer je u sklopu „Baščaršijskih noći” otvoren 15. Međunarodni festival folklora Sarajevo 2012, koji će trajati do 21. jula.

Predstavnici Albanije oduševili publikuViše od 300 učesnika prošetali su ulicama grada, oko Sebilja, Platoa ispred Katedrale i na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović izveli kraći program. Ansambli su se zatim uputili prema platou BBI centra, gdje Festival zvanično otvoren.

Direktor italijanskog amsambla “Sikani” Rosario Rifići (Rifici), kaže da je sa trupom prvi put na ovom festivalu.

– Grupa ima 32 člana i rado smo se odazvali pozivu. Oduševljeni smo Sarajevom, a ovo je idealna prilika da se družimo sa članovima iz drugih zemalja – kazao je Rifići.

Portparol Festivala Goran Rašić kaže da će pored folklornih grupa iz naše zemlje nastupiti i ansambli iz Turske, Italije, Albanije, Sjevernog Kipra i Makedonije.

– Sve grupe su ambasadori svojih zemalja koji se predstavljaju sa tradicionalnim igrama. Za naš grad ovo je velika manifestacija koja iz godine u godinu poprima sve veći značaj. Ansambli u narodnim nošnjama i uz različite igre definitivno su oduševili sarajevsku publiku i turiste – kaže Rašić.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo