Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

„Baščaršijske noći“: Otvoren Međunarodni festival folklora Sarajevo

Nemojte propustiti

Vlada FBiH: Formiran ad hoc tim za pregovore s proizvođačina vakcina

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu donijela Rješenje o formiranju ad hoc tima za...

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Policija prekinula korona dernek u školi: Učiteljice iz BiH uz muziku uživo slavile 8. mart

Tokom proteklog vikenda pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS kontrolisali su brojne lokale zbog epidemioloških mjera i najviše posla su...

Svečanim defileom folklornih grupa kroz grad, jučer je u sklopu „Baščaršijskih noći” otvoren 15. Međunarodni festival folklora Sarajevo 2012, koji će trajati do 21. jula.

Predstavnici Albanije oduševili publikuViše od 300 učesnika prošetali su ulicama grada, oko Sebilja, Platoa ispred Katedrale i na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović izveli kraći program. Ansambli su se zatim uputili prema platou BBI centra, gdje Festival zvanično otvoren.

Direktor italijanskog amsambla “Sikani” Rosario Rifići (Rifici), kaže da je sa trupom prvi put na ovom festivalu.

– Grupa ima 32 člana i rado smo se odazvali pozivu. Oduševljeni smo Sarajevom, a ovo je idealna prilika da se družimo sa članovima iz drugih zemalja – kazao je Rifići.

Portparol Festivala Goran Rašić kaže da će pored folklornih grupa iz naše zemlje nastupiti i ansambli iz Turske, Italije, Albanije, Sjevernog Kipra i Makedonije.

– Sve grupe su ambasadori svojih zemalja koji se predstavljaju sa tradicionalnim igrama. Za naš grad ovo je velika manifestacija koja iz godine u godinu poprima sve veći značaj. Ansambli u narodnim nošnjama i uz različite igre definitivno su oduševili sarajevsku publiku i turiste – kaže Rašić.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlada FBiH: Formiran ad hoc tim za pregovore s proizvođačina vakcina

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu donijela Rješenje o formiranju ad hoc tima za...

Možda vas zanima i ovo