Subota, 16 listopada, 2021

Bassuener: Međunarodna zajednica može spriječiti otcjepljenje RS

Nemojte propustiti

 news-2014-January-Kurt_Bassuener_659202794Politički analitičar američke organizacije Vijeće za demokratizaciju politike Kurt Bassuener večeras je u Sarajevu održao predavanje o temi ”Krim i implikacije na budućnost Bosne i Hercegovine”, u okviru diskusije koju je organiziralo Udruženje bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva.

Komentirajući mogućnost da Republika Srpska pokuša da slijedi primjer Krima, naveo je da je odnos sila između Republike Srpske i Srbije drugačiji od odnosa u slučaju Rusije i Krima. Navodi da u ovom trenutku ne postoji niko na političkoj sceni u Srbiji ko bi zagovarao nešto slično za RS-a, naglašavajući i da Međunarodna zajednica ima odgovornost, ali i kapacitet da spriječi odvijanje stvari u tom smjeru.

Jedna od stvari koje su bitne je i jačanje kapaciteta međunarodnih snaga.

Bassuener je koautor studije iz 2010. godine “Jesmo li stigli?: Međunarodna nestrpljivost ili dugoročna strategija za održivu Bosnu”.

Radio je pri misiji OHR-a, OSCE-a u Ukrajini, IRC-a, Američkog mirovnog instituta za Balkan, Savjet za akciju na Balkanu i Balkanskom institutu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cijene u Njemačkoj drastično rastu, poskupila hrana, grijanje, automobili, usluge…

Potrošači u Njemačkoj će ipak najdublje morati zavući ruku u džep kako bi im stanovi ove zime bili topli. U...

Možda vas zanima i ovo