Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Baterija na mobitelu traje duže ako se puni manje

Nemojte propustiti

Najbolji način za produžavanje radnog vijeka baterije mobilnog telefona je da se ona održava na oko 50 posto napunjenosti, umjesto da se stalno dopunjava do vrha ili prazni do kraja, navode stručnjaci.

Ilustracija
Ilustracija

Ukoliko se telefon pregrijava zbog toga što je stalno priključen na struju, baterija će vremenom gubiti svoju snagu.

“U većini slučajeva, kretanje u ekstremima od potpune napunjenosti do potpunog pražnjenja neće donijeti ništa dobro. Naprotiv, to je štetno ako se radi često. Najbolje je da se baterija potpuno prazni jednom mjesečno”, izjavio je tehnološki stručnjak Eric Limer.

On je rekao da ostavljanje telefona sa punjačem u mreži nakon što je baterija potpuno napunjena može da ošteti bateriju, pošto ona ne trpi visoke temperature.

Najbolja temperatura za baterije je oko 15 stepeni Celzijusa, a ako je prosječna temperatura 25 stepeni, baterija će svake godine gubiti 20 posto snage.

“Induktivni, bežični punjači imaju nezgodnu osobinu da stvaraju mnogo suvišne toplote. To će vam spržiti bateriju”, rekao je ovaj stručnjak Daily Mailu.

On je savjetovao da se u područjima sa slabim signalom mreže telefon prebaci u “avionski mod”, da se koriste tihi zvučni signali i isključe aplikacije poput GPS-a radi produžavanja radnog vijeka baterije.

Stručnjaci su naglasili da savremene telefone nije potrebno puniti satima poslije kupovine, pošto je novi tip baterija napravljen od novih materijala, zbog čega one ne pate od “memorijskog efekta”.

(Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo