Četvrtak, 9 prosinca, 2021

BBC tvrdi: BiH ostala pred vratima, Crna Gora je posljednja članica NATO-a

Nemojte propustiti

U trenutku velikih tenzija u Evropi, NATO slavi učlanjenje najnovijeg člana – Crne Gore.

Odluku da se Crna Gora primi u NATO treba da potvrde sve članice saveza, ali osnovni predlog je usvojen, piše britanski BBC.

NATO navodi da je Crna Gora obezbijedila trupe za obuku u Afganistanu i finansijsku pomoć za bezbjednosne snage, ali s obzirom da njena vojska broji nešto više od 2.000 članova, njen doprinos savezu bit će ograničen.

Uključujući Crnu Goru, NATO danas broji 29 članica. Makedonija i Bosna i Hercegovina su na listi čekanja.

Odluka o ulasku Bosne i Hercegovine u savez je i dalje nije potvrđena, dok ne riješi probleme sa vojnom imovinom, dok Makedonija, kako se navodi u saopštenju NATO-a, čeka da cijeli naziv države bude Makedonija.

NATO danas broji 29 članica. Makedonija i Bosna i Hercegovina su na listi čekanja.

NATO je ranije istakao da će Ukrajina i Gruzija jednog dana biti članice. Ali podijeljena Ukrajina, za sada ne zahtijeva učlanjenje, a Gruzija, kako se navodi, ima previše problema sa Rusijom, pa njeno učlanjenje djeluje skoro nemoguće.

Neke od članica NATO-a rade dosta da doprinesu ovoj organizaciji, ali pred njima je, kako se navodi, mnogo posla, javlja RTS.

NATO je međunarodna organizacija, osnovana 1949. godine potpisivanjem Sjevernoatlanskog ugovora između 12 država tadašnjeg zapadnog bloka. Političko sjedište organizacije je u Briselu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo