Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Beba kao simbol otpora neradu odgovornih

Nemojte propustiti

Grupa građana i danas se u 12 sati ponovo okupila ispred zgrade Parlamenta BiH kako bi poručili političarima da nemaju namjeru odustati od svojih zahtjeva. Građani su istakli da će nastaviti mirne prosvjede sve do kraja mjeseca. To je rok da parlamentarci ispune njihove zahtjeve.

Foto: Federalna.ba
Foto: Federalna.ba

Na središnjem gradskom trgu u Livnu, a potom u povorci koja je prošla kroz gradski korzo, inicijatore prosvjeda podržalo je više od 300 građana. Uz brojne transparente, balone i prigodne majice dali su punu potporu pokretačima prosvjednih okupljanja u glavnom gradu BiH, te još jednom naglasili da politika među prosvjednicima nema što ni tražiti, ni raditi.

Bebe i njihovi roditelji ne mogu i ne trebaju trpjeti nerad odgovornih, stoga smo u ime svih rođenih i još nerođenih beba upriličili prosvjedno okupljanje pod sloganom „Pet minuta do dvanaest za JMBG“, istaknuli su organizatori današnjeg okupljanja u Livnu.

“Majke su organizirale ovaj skup, a ne političari, znači, nek bude svima jasno livanjske majke su organizirale ovaj skup, Livnjaci u Frankfurtu su organizirali ovaj skup u 5 do 12 danas, tako da je cijelo Livno se diglo i dijaspora i građani našeg grada”, kaže Stipo Kuliš.

Poručili su da je simbol otpora neradu odgovornih postala beba, te da neće dopustiti političarima bilo koje opcije, boje i nacije, da ispolitiziraju ovu građansku inicijativu.

I danas su kraj fotane na Trgu slobode mladi Tuzlaci ispisivali i crtali svoje poruke podrške hitnom donošenju Zakona o jedinstvenom matičnom broju. Uz njih je bila Dženana Hamidović sa svoje dvije bliznakinje. “I njih dvije ne postoje, jer, njih dvije nemaju matični broj, rođene su 31. marta. A onda vam, kroz ovako nešto kažu – ta djeca su vaša, za nas ona ne postoje”, kaže majke Dženana Šabić Hamidović.

Mladi Tuzlaci su, kao i njihovi vršnjaci širom zemlje, siti političara i njihove nebrige za narod. Kažu, zar se djeca rađaju na 180 dana.

“Neki dan je jedna cura rekla ovdje, moje dijete se zove Emina, a ja je zovem Beba 1. Jer, izgleda da je to i privremeno ime. Nisam siguran da joj ga neće promijeniti”, kaže Tuzlak Igor Lovrić.

“Apsurd na kub. Ne znam, mi moramo izmišljati nove riječi da to objasnimo. I šta ćemo 181. dan,” kaže Amela Dedić.

Poručuju da će se okupljati svaki dan dok se ova politička bruka ne otkloni. Mala Belmina i svako drugo dijete važniji su nam od svih političara zajedno, poruka je sa Trga slobode u Tuzli.

(Federalna.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo