Utorak, 28 rujna, 2021

Bebe do šest mjeseci ne smiju na sunce

Nemojte propustiti

Pedijatri i dermatolozi upozoravaju na štetan uticaj sunca i UV zraka, a posebno oprezan treba biti s malom djecom, koja još nemaju dovoljno razvijen sistem zaštite od sunca. Kod njih tamnjenje kao mehanizam obrane kože od UV zraka nije u potpunosti prisutan, a oštećenja kože se sabiraju tokom života.

“Svaka opeklina, ali i pretjerano izlaganje UV zračenju tijekom djetinjstva povećava rizik nastanka karcinoma kože u odrasloj dobi”, kaže dr med. Ivana Manola, specijalist dermatologije i venerologije iz Poliklinike “Manola” u Hrvatskoj.

Mala količina ultraljubičastog zračenja neophodna je za sintezu vitamina D važnog za apsorpciju kalcijuma, ali važno je znati kad se ne smije izlagati suncu. Nevezano o godišnjem dobu, bebe ispod šest mjeseci ne smiju biti na direktnom suncu. Njihova je koža osjetljivija i tanja što su mlađi.

Pedijatar dr Milivoj Jovančević kaže kako se u prvih šest mjeseci čak ne preporučuju ni zaštitne kreme, a u drugom dijelu prve godine koriste se isključivo one koje sadrže mineralnu zaštitu od sunca.

“Takve kreme stvaraju fizičku barijeru i sprečavaju da UV zrake uopće dođu do kože. To su kreme koje su dosta guste, teško se razmazuju i peru pa ih ljudi ne vole, ali su zato učinkovite”, objašnjava dr Jovančević.

Nakon prve godine, ističe, mogu se koristiti sredstva koja kombinuju hemijska zaštitna sredstva i mineralnu zaštitu. U svakom slučaju, potrebno je izbjegavati boravak na suncu između devet i 16 sati. Posebno oprezan treba biti ako dijete ide na neki ploveći objekat jer se od morske površine može odbiti dosta UV zraka. Iz istog razloga, dijete treba namazati kremom čak i kad je u hladu.

Australijanci su dokazali kako je najbolja zaštita kombinacija kreme i UV zaštitne odjeće. Ta odjeća u sebi ima utkane UV zaštitne niti i omogućava faktor 50 ili veći, čime se blokira čak 97 odsto UV zračenja.

Obavezan dodatak ljeti su šeširići i sunčane naočale koje moraju biti kvalitetne. Trebalo bi blokirati 99-100 odsto UVA i UVB zračenja. UVA zrake mogu uticati na pojavu očne mrene i degeneraciju žute pjege. Sjena koju radi obod šešira može prepoloviti izlaganje lica i očiju UV zračenju.

Dermatolozi upozoravaju kako kreme za sunčanje starije od dvije godine ne pružaju djelotvornu zaštitu. Treba ih nanositi pola sata prije sunčanja i ponoviti svakih jedan do dva sata, a uvijek nakon kupanja, znojenja ili brisanja ručnikom.

“Vjerojatnost nastanka karcinoma je veća što smo ranije dobili opekline. Ljudima koji su imali pet ili više težih opeklina tijekom djetinjstva ili adolescencije rizik od nastanka melanoma povećava se dva puta. Zato je vrlo važno zaštititi djecu od sunca”, kaže dermatologinja dr Ivana Manola.

“Kod odabira zaštitne kreme za sunce važno je da nema konzervansa i parabena što bi u ranoj dojenačkoj dobi moglo biti štetno”, savjetuje pedijatar dr Milivoj Jovančević, piše 24sata.hr.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo