Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Bećarević: Građani u FBiH sada plaćaju duplo skuplji gas nego u Srbiji

Nemojte propustiti

Bećarević je kazao da je vrlo izvjesno da će plin poskupiti i u četvrtom kvartalu i ponovio da će građani u januaru za taj mjesec za plin morati izdvojiti od 500-600 KM.

Almir Bećarević, stručnjak za energetiku za N1 je kazao da nakon poskupljenja gasa sada će uslijediti poskupljenje centralnog grijanja u Sarajevu. Također, Bećarević podsjeća da su Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Nermin Džindić, ministar energetike i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine uvjeravali da do kraja godine plin neće poskupiti što se na kraju nije desilo.

Bećarević je kazao da je vrlo izvjesno da će plin poskupiti i u četvrtom kvartalu i ponovio da će građani u januaru za taj mjesec za plin morati izdvojiti od 500-600 KM.

“Građani u FBiH sada plaćaju 1,25 KM po kubiku dok u Srbiji je trenutna cijena 0,60 KM po kubiku a pritom se nalazimo na istom gasovodu”, pojasnio je Bećarević.

Kada je riječ o ranijim izjavama Bećarević podsjeća na one Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i Nermina Džindića da plin neće poskupiti.

Podsjećamo, Džindić je početkom juna ove godine rekao “da do 01.01.2023. godine nema promjene u cijeni plina i električne energije”.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD i član Predsjedništva BiH krajem juna se sastao sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije i tom prilikom je Dodik je rekao:

“Zahvaljujemo Rusiji što je omogućila zadržavanje cijene plina po dosadašnjim uslovima do Nove godine. Ne može biti alternative ruskim energentima”, kazao je tada Dodik.

Za Bećarevića su ove izjave pokazatelj da se radi o kako kaže zabavljačima jer, evo svjedočimo novom povećanju cijena, koje kako sada stvari stoje neće stati.

Na kraju, Bećarević podsjeća da je direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević prilikom prelaska na Turski tok kazala da ćemo imati 20 posto niže cijene gasa, do čega nije došlo.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo