Subota, 4 prosinca, 2021

Bečarević: Slijedi još veće poskupljenje plina, Vlada F BiH benzinom gasi požar

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Bivši savjetnik direktora BH-Gasa i nekadašnji direktor te kompanije Almir Bečarević nakon poskupljenja gasa obratio se otvorenim pismom javnosti. Podsjetio je da je zajedno s direktorom Jasminom Salkićem smijenjen jer su na vrijeme upozoravali na ovaj scenario. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

“Došao je i taj dan koji je najavljen još u martu mjesecu 2021. godine. Vlada FBiH je na telefonskoj sjednici donijela odluku o povećanju veleprodajne cijene gasa sa 485 KM na 1000 Sm3 na 599 KM na 1000 Sm3. Ovo je povećanje od cca 25% i tačno iznosi onoliko koliko je najavljeno još u martu mjesecu od strane tadašnjeg BH-Gasa. Zbog ove najave desile su se smjene i ponižavanja tadašnjeg rukovodstva BH-Gasa.

Prva nelogičnost ove odluke je ta da je donesena 12.11.2021. godine sa primjenom od 01.11.2021. godine. Znači retroaktivno. Kako je to moglo proći Ured za zakonodavstvo i stručne Službe Vlade je pitanje za pravnu znanost i istražne organe.

Druga nelogičnost je ta da je odluku o povećanju cijene gasa potpisala direktorica Energoinvesta, a ne Nadzorni odbor Energoinvesta. U zadnje 23 godine sve odluke o povećanju cijene gasa je potpisivao predsjednik NO BH-Gasa i to je bila jedina validna odluka za vladu da organ nadzora kompanije usvaja korekcije cijene gasa, a ne direktor BH-Gasa ili u ovom slučaju direktor Energoinvesta.

U dijelu obrazloženja Vlade FBiH kaže se da se cijena donosi, citiram: ”Uz zahtjev je priložena i Odluka direktora privrednog društva Energoinvest d.d. Sarajevo o utvrđivanju prodajne cijene gasa za distributivne kompanije (povlaštene tarifne kupce).

U Uredbi ne postoje distributivne kompanije (povlašteni tarifni kupci) jer svi kupci su tarifni kupci.

Sada dolazimo do suštine:

– prvo su obmanjivali da će cijena gasa iz Turskog toka biti jeftinija 25%.

– onda su obmanjivali da se cijena neće povećati do kraja godine.

– onda su povećali cijenu za 25% i na to povećanje treba dodati distributivnu maržu i PDV državi.

– onda su obmanjivali da će raskinuti ugovor sa FGSZ i doveli do arbitraže od 21,1 milion USD.

– onda su obmanjivali javnost da će cijena gasa biti transparentno obrazložena na stranici Energoinvesta i nigdje te transparentnosti.

– onda su priopćili da gasa ima i nakon toga dva puta zatvorili gas Toplanama.

– onda su obmanjivali da gasa nema preko Ukrajine, a gasa preko Ukrajine u izobilju.

Građani BiH trebaju znati da je ovo tek prvo povećanje cijene gasa. Naredno ide odmah iza nove godine.

To naredno će se mjeriti u desetinama i desetinama miliona KM tako da ova ubleha o pokrivanju usvojenog povećanja cijene gasa do kraja godine je gašenje požara benzinom.

Da li će neko reagovati na ove poslovne promašaje u nabavci gasa meni nije više bitno, jer bitno je da nisam slagao da će cijena gasa prvo biti povećana za 25%, a nakon toga još i više u odnosu na cijenu iz oktobra 2021. godine. Jedino što bih preporučio je da se vratimo na ugalj i drvo jer to će od sljedeće godine biti puno jeftiniji način grijanja, a industrija koja je priključena na transportni gasovod ce plaćati punu ekonomsku cijenu i koja ce biti veća za 80-100% u odnosu na cijenu iz januara 2021. godine. Plaćajte i slušajte ublehe ljudi koji od početka lažu i obmanjuju javnost.

Što se tiče Tužilastva i FUP-a neka je svakom na čast sve ono što najavih da če se desiti i desi se bez bilo kakve reakcije.

Na kraju, sa zanimanjem ću gledati u čiju seharu će zagrabiti minimalno 6,5 mil. KM za pokriće razlike u novembru i decembru, a onda će im trebati desetine i desetine miliona KM za razliku u cijeni za narednu godinu i te novce sumnjam da neko ima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo